Ayak Mantarı ve Bakımı

Ayak Mantarı ve Bakımı

Serdar Esentürk avatarı

Genellikle ayakta terleme ya da nemi tutma oranın en çok gözlendiği bölge olan parmak aralarına yerleşerek belirti veren, klinik olarak kişiden kişiye kolaylıkla bulaşıcı özelliği taşıyan patolojik bir tablodur. Ayak mantarı (tinea pedis) ayak üzerindeki nemlilik miktarının artmasıyla gelişim göstermektedir. En belirgin belirtileri arasında sürekli ya da uzun süre ayakkabı içinde kalan ayağın terleme miktarının artmasıyla oluşan şiddetli kaşıntı durumudur. Bir çok vakada ayak mantarının kaşınmasıyla birlikte ayak üzerinde yayıldığı, hatta kişiden kişiye bulaştığı gözlenmiştir. Dolayısıyla bulaşabilirlik özelliği göz önüne alınarak ayak mantarının tedavi ve bakım girişimi çok önemlidir.

Ayak mantarı cilde yerleşen kaşıntı, döküntüleşme, fissür ve buna bağlı enfeksiyon riski taşıyan, beyazımtırak bir cilt rengi ile ön plana çıkan bulaşıcı bir patolojik durumdur.

Peki ayak mantarındaki yaklaşımlar nasıl olmalı, buna bakalım.

Ayak Mantarı ve Bakımı

Kaşımayın.

Kaşıntı seyri ve şiddeti patolojik tablonun yerleşimiyle farklılık gösterse de ayak mantarı tablosunda ciltle temasta bulunularak kaşınmamalıdır. Bu hem dokunun tahriş olmasına (buna bağlı enfeksiyon riski de oluşabilir) hem de mantar etkenin yayılmasına neden olabilmektedir. Kaşıntıya yönelik tabip müdahalesinin dışında ayağı nemden uzaklaştırmak en doğru girişimdir. Bunu sık çorap değişimi, ayağı sık sık havalandırmak gibi yöntemlerle destekleyebilirsiniz.

Ayak Mantarı ve Bakımı

Kuru tutun.

Ayağınızın su ile teması sonrasında mutlaka kurulamayı parmak araları da dahil yapmalısınız. Genel itibari ile yıkama sonrası ayakları bir müddet havalandırmak bu durumu biraz daha güvene alan seçenekler arasındadır. Ayak terledikçe yıkama ve kurulama işlemini yapmayı ihmal etmemelisiniz. Çünkü ayağınızdaki nem oranını sadece siz değil ısıya maruz kalmasıyla terleme şeklinde ayağınızın doğası da sağlamaktadır. Eğer varsa ayağınıza uyguladığınız nemlendirici kremleri parmak aralarına uygulamamalısınız.

Ayak Mantarı ve Bakımı

Çoraplar & ayakkabılar.

Mantara karşı önlemde ayaktaki ısı ve buna bağlı terleme oranının takibi çok önemlidir. Günlük temponuza bağlı olarak ayakta sık çorap değişimi ve mümkün olduğunca ayağı havalandıran ayakkabıları tercih edebilirsiniz. Ayağınız gibi ayakkabılarınızı da havalandırmayı ihmal etmemelisiniz. Bulaşma riskine karşı çoraplarınızı diğer kişilerin ya da sizin kıyafetlerinizle toplu halde yıkamak yerine ayrı olarak bu eylemi gerçekleştirebilirsiniz. Çoğu zaman gümüş ipliği barındıran çoraplar ayaktaki ısı oranını dengelerken ayak mantarı tedavisini de desteklemektedir.

Ayak Mantarı ve Bakımı

Podologa görünün.

Kaşıntıların, döküntüleşme ve kimi zaman fissürlerin varlığında mutlaka ilgili tabip ya da podolog kontrolünde bulunmalısınız. Ayak mantarı ilerleyen safhalarda bakıma ek olarak tabip kontrolünde anti-fungal ilaç tedavisi ve podolog kontrolünde takip süreci gerektirebilmektedir. Ayak mantarı erken fark edildiğinde kısa sürede çözüme ulaşabilen, geç vakalarda enfeksiyon durumlarına bile bürünebilen yaygın bir ayak problemidir.

Total
0
Paylaşım
1 yorum
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı
Doğru Ayakkabı Kullanımı

Doğru Ayakkabı Kullanımı

Sonraki Yazı
Ayakta Düz Tabanlık ve İçe Basma

Ayakta Düz Tabanlık ve İçe Basma

İlgili Yazılar