Pençe Parmak (Claw Toe) Nedir?

Pençe Parmak (Claw Toe) Nedir?

Serdar Esentürk avatarı
Bu yazımızda sıkça karşılaşılan parmak deformasyonlarından olan Pençe Parmak’ı (Claw Toe) konu alıyoruz.

Sürekli ayakkabı içerisinde kalarak belirli travma ve baskılara maruz kalan ayaklar kemik deformasyonları yönünden kaçınılmaz sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Bu yazımızda sıkça karşılaşılan parmak deformasyonlarından olan Pençe Parmak’ı (Claw Toe) konu alıyoruz.

Pençe Parmak Nedir?

Pençe parmak deformitesi el ve genellikle de ayak parmaklarında görülebilen patolojik bir tablodur. Pençe parmak deformitesini erken zamanlarda fark edip alanında uzman kişilere gittiğiniz zaman ileride oluşabilecek daha kötü tablonun önüne geçmiş olacaksınız.
Aksi takdirde cerrahi işleme kadar giden bir durum olup diyabetlilerde ise bu tablo ampütasyon ile sonuçlanabilir.

Genellikle yüksek topuklu ve dar ayakkabıların giyilmesinden kaynaklı oluşan pençe parmak, aynı zamanda şeker hastalığı aşırı alkol kullanımına bağlı ayak parmak sinirlerinde oluşan hasarlardan da ortaya çıkabiliyor. Ayağa zararlı ayakkabılarında giyilmesi ayak içinde bası sebebiyle ağrılı nasırlara neden olmaktadır. Ayak parmak sinirlerinde oluşan hasar kas imblansına yol açarak pençe parmak sorununu meydana getirmektedir.

Pençe Parmak’ın Belirtileri Nelerdir?

Pençe parmağın belirtileri arasında:

  • parmak eklemlerinde bükülme
  • parmak ucunun ayak altına doğru yönelmesi
  • parmak üstü ve altında nasırlaşma oluşması

bulgularını sayabiliriz.

Pençe Parmak’ın Tedavisi Nasıldır?

Pençe parmak deformitesinde tedavi nedene yönelik yapılır. Pençe parmak eğer kas dengesizliği sonucu oluşmuş ise bu kas dengesizliğini gidermek gerekir. Romatizmal hastalık sonucu oluşmuş ise eklemler tutulmuştur. Eklemlere müdahale ederek eklem açıklığını sağlayarak pençeleşmeyi düzeltmek mümkündür. Alanında uzman bir podolog tarafında tabanlık tedaviside gerekmektedir. Buradaki amaç ise pençe parmak sonucu ayağın normal yük dağılımı bozulmuştur ve ayağın diğer bölümlerinde oluşabilecek nasırlardan ve ülserlerden korumaktır. Ancak ilerlemiş vakalarda cerrahi operasyon gerekebilir.

Total
0
Paylaşım
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı

Podoloji Programı İkinci Dönem Mezunlarını Kocaeli Üniversitesi’nde Verdi!

Sonraki Yazı

Hipertrofik Tırnak’ta Başarılı Sonuç

İlgili Yazılar