Ülkemizde Neden Podiatri Yerine Podoloji Eğitimi Başladı?

Ülkemizde Neden Podiatri Yerine Podoloji Eğitimi Başladı?

Serdar Esentürk avatarı

Son 10 yıllık süreçte ülkemizin sağlık gündeminde “Podoloji” ve “Podiatri” terimleri yer edinmeye başladı. Bu gelişmeler ayak sağlığı konusunda hekimler tarafından önemli bulunarak desteklenirken toplumda farkındalık bilincinin gelişimine de katkı sağladı. Peki neden ülkemizde “Podiatri” ismiyle bilinen eğitim ve hizmet anlayışına kıyasla “Podoloji” eğitimlerinin başlaması tercih edildi? Bu yazımızda Podoloji’nin ülkemizin tercih sebebi oluşunu ele alıyoruz.

Podoloji ve Podiatri Nedir?

Ayak hastalıklarının tanı ve tedavileriyle ilgilenen, ayak hastalıklarında ortak hedefe farklı yöntemler müdahale eden bu sağlık branşlarına yakından bakalım.

İlk olarak Podoloji‘nin tanımı,

Ayak hastalıkları üzerinde başta kendine özgü yöntem ve uygulamalar ile tedavi ve bakım hizmetlerinin uygulanması olmak üzere olası ayak sorunlarında koruyucu girişimler sağlayan, gereğinde özel analiz, yara bakımı ve tabanlık sistemlerini kullanan sağlık alanıdır.

Peki ya Podiatri,

Ülkemizde henüz bulunmayan, başta Almanya, İngiltere, İtalya, Danimarka ve Amerika olmak üzere 70 yıllık aktif geçmişi bulunan, ayak üzerinde ileri tetkiklerle tanı ve tedavi işlemleri uygulayan, gereğince cerrahi yöntemlerce kendine has çözümler üreten sağlık alanıdır.

Ülkemizde Neden Podiatri Yerine Podoloji Eğitimi Başladı?

Önerilen Gönderi

Daha önce “Podiatri ve Podoloji Arasındaki Farklar” başlıklı yazımıza göz atmadıysanız hemen inceleyebilirsiniz.

Ülkelere Göre Ayak Sağlığının Eğitimleri

Ülkelere göre ayak sağlığı eğitimleri gerek süreleri gerekse yetkileri bakımından farklılık gösteriyor. Hatta öyle ki, kimi ülkeler ya Podoloji hizmetlerini ya da Podiatri hizmetlerini tercih etmekle yetiyor. Her iki branşın da bulunduğu ülkeler azınlıktadır. Bu doğrultuda ülkeler arasında bu branşlara bakış açıları da farklıdır. Örneğin sadece Podoloji hizmetlerinin uygulandığı Almanya’da yetki ve sorumluluk alanları ayağın biyomekanik değerlendirmesi, motor ve frez ekipmanlarının kullanılması ve koruyucu yaklaşımlar gibi girişimlerle sınırlıyken, işin cerrahi boyutları Ortopedi branşının yöntemleri ile çözüme ulaşıyor.

Ülkeler arasında üniversite bazındaki başlıca ayak sağlığı eğitimlerine göz atacak olursak:

Ülke AdıEğitim ProgramıEğitim SüresiAlınan Unvan
AlmanyaPodoloji2 + 3Podolog
İngilterePodiatri4Chiropodist
AmerikaPodiatri4Podiatrist
AvustralyaPodiatri 3 ya da 4Podiatrist
FransaPodoloji3Podolog
İranPodiatri 3Podiatrist
KanadaPodiatri 4Podiatrist
MaltaPodoloji4Podolog
İsviçrePodoloji3Podolog
DanimarkaPodiatri4Podiatrist
İtalyaPodiatri 3 ya da 4Podiatrist
PolonyaPodoloji3Podolog
Türkiye Podoloji 2Podolog

Neden Podoloji Tercih Edildi?

Kimi ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de daha önce ayak hastalıklarının tanı ve tedavisiyle ilgili işlemleri Ortopedi, Dermatoloji (Cildiye), Endokrinoloji ve Kalp-Damar gibi branşlar ele alarak ilgilendikleri noktalarda çözüm odaklı yöntemler uyguluyorlardı. Dolayısıyla bu durum çoğu zaman hastaları birden fazla branşta muayene olarak zaman, çaba ve bütçe anlamında da zorlayabiliyordu. Özellikle de diyabetli bireylerde daha çok yaşanan bu durum ülkemizdeki Podoloji branşının temel ihtiyaçlarından biri oldu. Nitekim Podiatri gibi daha derin ve köklü müdahaleleri bulunan bir branşa nazaran Podoloji tercihi ülkemiz için uygun görüldü. Bunun temel sebepleri şunlardı:

  • Podiatrik Yaklaşımlar’ın uyguladığı yöntemler günümüzde daha öncesinde de olduğu gibi Ortopedi, Dermatoloji, Genel Cerrahi ve Kalp-Damar gibi branşlarla ele alınarak tedavi edilebilirdi. Günümüzün sağlık teknolojisi ve tabiplerin bilgi düzeyleri bunu çokça rahat karşılayabilirdi. Örneğin başparmak eğriliği (Hallux Valgus) olan bir hastaya kemik küretajının uygulanması ya da mantar tablosunun dermatolog kontrolünde ele alınması gibi. Dolayısıyla Podiatri açığını kapatabilen fakat Podoloji’nin gerektirdiği motor ve frez ekipmanlarının kullanımı, tel uygulamaları, nasır rezeksiyonları, biyomekanik değerlendirmeler, yürüme analizleri ve tabanlık sistemi gibi ayakta uygulanan bir çok girişimin yerine doldurabilecek bir branş ülkemizde yoktu. Hal böyleyken Podiatri yerine özellikle de diyabetik ayak yaralarında oldukça etkili sonuçlar ortaya koyan Podoloji tercihinde bulunmak başlangıç için atılan en sağlam adımlardan oldu.
  • Ülkemizde Podiatri adına hiçbir eğitim, araştırma ve çalışma Podoloji’nin temeli atılana kadar hayata geçirilmemişti. Dolayısıyla Podoloji’den önce bir lisans programı olan Podiatri eğitimine başlanması ülkemizde önemli ve derin çaplı bir eğitimin zaaflarının ortaya çıkmasına neden olabilirdi. Üstelik Podiatri, uyguladığı yöntemlerde hali hazırda bu yöntemleri uygulayan diğer branşlarca ön yargı ve tepkilerine maruz kalarak lekelenebilirdi.
  • Podiatri eğitimi ve hizmetinin ülkemize kazandırılması oldukça zaman alacaktı. Ülkemizin ayak sağlığı konusundaki eksikliğini göz önüne aldığımızda bu durum kısa sürede ülkemizin mevcut sağlık sistemine adapta olabilecek Podoloji branşının tercihini bir adım daha öne çıkardı.
Total
0
Paylaşım
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı
Bilinen Ayak Sorunlarında Bilinmeyen Yaklaşımlar

Bilinen Ayak Sorunlarında Bilinmeyen Yaklaşımlar

Sonraki Yazı
Podoloji'nin Tarihi

Podoloji’nin Tarihi

İlgili Yazılar