Ayakta batık sorunu öncesinde nasıl fark edilebilir?

Ayakta batık sorunu öncesinde nasıl fark edilebilir?

Serdar Esentürk avatarı

2014 yılında ülkemizin ilk podologların hizmet sektöründe yer edinmesiyle klinik kayıtlarda sıkça rastlanan ayak sorunlarının başında gelen Tırnak Batması (Onychocryptosis), çoğu durumda ağrılı ve enfeksiyonel belirtiler göstermesiyle tanınmaktadır. Bu aşama, batık sorunu başlangıcının dikkate alınmadığında ortaya çıkan kaçınılmaz evresidir. Bu yazımızda olası batık sorunlarının ev koşullarında nasıl fark edilebileceğine değiniyoruz.

Tırnak Batması (Onychocryptosis) nedir?

Bilinen diğer adlarıyla “Batık Tırnak”, “Onychocryptosis”, “Unguis Incarnatus”. Tırnak plağının zamanla ya da ani bir şekil bozukluğuna uğrayarak üzerinde bulunduğu tırnak yatağı ve lateral noktalarına gömülmesi olarak özetlenebilir.

Ayakta batık sorunu öncesinde nasıl fark edilebilir?

Önerilen Yazı

Daha önce “Tırnak Batması (Onychocryptosis), Sebepleri ve Tedavisi” başlıklı yazımıza göz atmadıysanız hemen inceleyebilirsiniz.

Batık sorunlarının habercisi olan belirtiler

Ani darbe ya da travmaya maruz kalmadığı sürece her batık sorunun ileri boyuta ulaşmadan önce bir seyir süreci gözlenmektedir. Batık sorunlarının başta gelen sebepleri arasında yanlış ayakkabı kullanımı ve tırnak kesimlerini göz önüne aldığımızda olası sorunların takibi de bunlardan başlamalıdır.

  • Kesiminizi kontrol edin: El tırnaklarına kıyasla ayakta yapılması gereken kesimler düz olmalıdır. Bu, tırnağın gömülme meyilliliği göstermemesine yönelik yapılması gereken önemli bir adımdır. Her tırnak kesiminizin sonrasında tırnağınızı şekil, renk ve yapısal durumuyla ilgili takibini mutlaka yapın.
  • Ayakkabınıza dikkat edin: Ayağınızın bakımına önem veriyor olsanız da kullandığınız ayakkabı bunu tamamlamıyorsa batık sorunu riskiniz devam edebilmektedir. Bu durumda tercih ettiğiniz ayakkabılarınızı aktivite ve tempo halinize özel olarak seçmeli, ayak parmaklarınızı baskılamadığından emin olmalısınız. Ayakta baskı ve sürtünme yaratan ayakkabılar kızarıklık ve şişlik gibi belirtileri göstermektedir. Bu belirtilerden hareketle ayakkabınızın doğruluğunu değerlendirebilirsiniz.
  • Kızarıklık ve şişlik bulgularını takip edin: Batık sorunları ağrılı bir hal almadan önce gömülen nokta üzerinde kızarıklık ve şişlik gibi tipik belirtiler ortaya koyar. Eğer batığa neden olan durum (yanlış tırnak kesimi, yanlış ayakkabı vb.) devam ediyorsa, bu belirtiler kısa bir zaman doku üzerinde seyir gösterir ve çok geçmeden ileri bir hal alabilmektedir. Kızarıklık ve şişlik aşamasında fark edilen bir batık sorunu tedavi ihtiyacı oluşturmayacak şekilde basit müdahalelerle çözüme ulaştırılabilir.
  • Ağrı ve sıklığını değerlendirin: Ağrı bulgusu batık sorunun problemli hale gelmeye başladığının haberci bulgusundan biridir. Bu bulgu, batık sorunundan kaynaklı gömülen tırnak kanatlarının dokuları zorladığını ifade etmektedir. Zorlanan bu dokularda önlem müdahalesi yapılmadığında cilt dokusunda tahriş ve devamında enfeksiyon ortamına zemin hazırlanır. İlk şiddetli ağrı, batık sorunlarında ‘tedavi ihtiyacı gerektiren’ durumların son habercisidir. Bu bulgunun ötesi ilgili tabip ve podolog kontrolünde tedavi ve bakım uygulamalarına tâbi tutulmaktadır.
Ayakta batık sorunu öncesinde nasıl fark edilebilir?
Total
1
Paylaşım
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı
Genel Ayak Muayenesi nedir? nasıl uygulanır?

Genel Ayak Muayenesi nedir? nasıl uygulanır?

Sonraki Yazı
Podoloğa Danışın

Podolojik Yaklaşım nedir? neleri kapsar?

İlgili Yazılar