Tırnak Mantarı (Onychomykose) ve Tedavisi

Tırnak Mantarı (Onychomykose) ve Tedavisi

Serdar Esentürk avatarı

En sık karşılaşılan ayak sorunları arasında yer alan tırnak mantarı, tırnak dokusu üzerinde uzun süre yer edinebilen, ilerlediğinde mantar enfeksiyonu ile sonuçlanabilen patolojik bir tablodur. Morfolojik inceleme ile tırnak mantarına sebep olan 3 farklı etken grup bilinmektedir. Bunlar: dermatofitler, küfler ve mayalardır. Yerleşim bakımından dermatofit grubu kökenli mantarların maya ve küflere nazaran ayak üzerinde daha çok gelişim gösterdiği gözlenmektedir.

Tırnak mantarının sebeplerini tırnağın travmaya maruz kalması, tırnağın yataktan ayrılması (onycholyse), tırnak üzerinde daha önce cerrahi müdahale uygulanması, periferik dolaşımı etkileyen sistemik rahatsızlıkların olması, yanlış ayakkabı kullanımı, ayaktaki nem oranının fazla olması şeklinde özetleyebiliriz.

Tırnak Mantarı (Onychomykose) ve Tedavisi

Tırnak mantarının oluşumu mantar enfeksiyonuna ulaşmadığı sürece beraberinde ağrıyı oluşturmaz. Fakat mantara bağlı tırnak üzerinde gelişen şekil bozukluğu ve hipertrofi (kalınlaşma) tırnak batmasını da ortaya çıkartabilmektedir. Yapısal bütünlüğünü kaybeden tırnak dokusu rollonlaşarak şiddetli ağrı oluşturabilen batıklara sebep olabilir. Dolayısıyla bu aşamada bir podolog müdahalesi büyük önem taşımaktadır.

Tırnak Mantarı’nda tedavi

Patolojik tabloyla ilgilenen uzman tabip (dermatolog) kontrolünde hastaya yönelik anti-fungal ilaç tedavisi planlanır. Bu genelde oral ilaç kullanımı veya tırnak üzerine haricen uygulanan ilaçlar şeklindedir. Uzman tabibin kontrolüne ek olarak sadece podologlar tarafından aylık periyotlarla tırnak üzerine uygulanan küretaj işlemi, 3 veya 4 seneyi bulabilen mantar tablosunu kısa sürece çözüme ulaştırabilmektedir. Küretaj işlemi ile tırnak yüzeyindeki mantarlı dokunun klinik temizliği yapılır ve devamında tabip önerisi ile uygun görülen anti-fungal ilaç kullanımına devam edilir. Mantar yayılımı ve geçmişi göz önüne alınarak ortalama 6 aylık sürecin sonunda mantarlı dokuda üremenin önlendiği podolog tarafından fiziki muayene ile tespit edilebilmektedir. Tedavi süreci tırnağın uzaması ve hastanın planlanan tedavisine uyum sağlamasıyla doğru orantılıdır.

Tırnak Mantarı’ndan korunma

Günlük ayak bakımı ayakta gelişebilen birçok patolojik tablonun önlenmesinde büyük önem taşımaktadır. Mantar tablosunun erken teşhisi için de ayak bakımı esnasında tırnağın yapısal durumunun gözlenmesi (renk değişimi, kalınlaşma, kırılma vs.) gerekmektedir. Gözlenen herhangi bir problem podologların fiziki muayenesi ile yorumlanabilir. Bunun yanı sıra evde dikkat edilmesi gereken başlıca konular arasında doğru ayakkabı kullanımı da önemlidir. Aynı zamanda sistemik hastalıkların takibi de mantar oluşumunun önlenmesi açısından gereklidir. Örneğin bir diyabet hastasının tabip kontrolünde verilen insülin iğnesini kullanması ya da dolaşım problemi yaşayan bir bireyin yine tabip kontrolünde oral hap kullanıma devam etmesi gibi. Sistemik problemlerin ideal düzeyde tutulması dolaylı olarak tırnak mantarı riskini azaltmaktadır.

Tırnak Mantarı (Onychomykose) ve Tedavisi

Önerilen Yazı

Daha önce “Diyabet’te Doğru Ayakkabı Kullanımı ve Önemi” başlıklı yazımıza göz atmadıysanız hemen inceleyebilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
10 yorum
    1. Merhaba M. Çörek, ayak sorununuza yönelik en yakın zamanda mutlaka bir podolog muayenesinde bulunmanızı öneriyoruz. Aynı zamanda podolog yazarlarımızla birebir özel görüşmelerinizi de "Bir Podologa Danışın" sayfamızdan yapabilirsiniz.
      Katılımınız için teşekkürler.

    1. Merhaba Ayhan samancıoglu, tırnak üzerinde gelişen mantar sorunlarına yönelik en iyi girişim bir podolog kontrolünde yapılan küretaj işlemi ve beraberinde tabip kontrollü anti-fungal destek almaktır. Nitekim en doğru girişim için bir podolog muayenesinde bulunmanızı öneriyoruz. Mantar çoğu zaman bulaşıcılığı ve yayılabilir özelliğiyle tanınan bir hastalıktır. Sağlıklı günler.

  1. Sitenizi inceledim.Yazılarınız çok yararlı ve detaylı. Mantar yazınız hakkında benimde bir sorum olacak Benimde el tırnağimda aynı resimdeki gini. Buda mantar mıdır ve temizletmek mi gerekir? Resim atabilirim,iyi çalışmalar

    1. Merhaba ZAPblog, mantar tablosu ayak tırnaklarına benzer şekilde el tırnakları üzerinde de gözlenebilir. Nitekim ayırıcı asıl tanıyı belirlemek ve uygun tedaviyi planlamak amacıyla önce tabip kontrolünde bulunmanızı öneriyoruz. Katılımınız için teşekkür ederiz.

  2. selam olsun. Adım Ahmet Rıfat TUNCBILEK. son 5senedir ayak parmaklarımda şiddetli kaşıntıve soyulmalarım oluyor.Doktorumun verdiği ilac gecirmişti ama yine basladı. Benim sorunum parmaklarmda tırnaklarda birşey yok.tamamen nasıl temizletebilirim? Numaram 05*********..

    1. Merhaba Ahmet Rıfat TUNCBILEK, ayak üzerinde şiddetli kaşıntı ve soyulmalar şeklinde belirti veren bu durum "Tinea Pedis" olarak adlandırılan bulaşıcı özellikli ayak mantarı tablosu olabilir. Tedavi planı tırnak mantarından farklı olarak daha önce de yaptığınız gibi tabip kontrolünde sağlanmaktadır. Fakat tekrarlama durumlarına karşı tedavi sonunda ayakkabı ve çorap seçimleriniz, günlük hijyen ve hastalık etkeni barındıran eski eşyalarınızı giymemeniz gibi dikkat gerektiren yaklaşımları uygulamak size fayda sağlayacaktır. Konuyla ilgili detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Katılımınız için teşekkürler.

  3. Annem 16 senedir diyabet hastası. sag ayağında yeni kapanan yarası var ( ama tedavisi devam ediyor) Ayak tırnaklarnda mantar var doktor yapacak birşey yok dedi. ama onu çok rahatsız ediyor Sizin mantar icin uyguladınız kazıma islemi bu yastakiler icin de yapılur mı ve fiyatı nekadar ?

    1. Merhaba Tulin akyel, diyabete bağlı ayakta dolaşım problemlerini sıkça görebiliyoruz. Nitekim bu problemlerden en önemlisi de diyabetik ayak enfeksiyonudur. Diyabetik ayak yaraları çabuk gelişen ve geç iyileşen bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla mevcut yara bakım tedavinizi tabip kontrolünde sonlandırılmadıkça devam etmenizi, dilerseniz de bir podolog kontrolünde off-loading değerlendirmesinde bulunmanızı öneriyoruz.

      Dolaşım bozukluğu özellikle diyabetli bireylerde ayak cildinde kuruluk ve tırnaklarda da beslenme bozukluğuna bağlı kalınlaşmalar, ileri safhada mantar bulguyla sonuçlanabiliyor. Bu doğrultuda sadece podologlar tarafından uygulanan periyodik küretaj işlemi ve tabip kontrollü anti-fungal ilaç desteği en etkili tedavi yöntemidir. Bahsi geçen bu uygulamaların bir yaş kısıtlılığı olmadığı gibi yetkisi olan kişilerce uygulandığında da çözüm odaklı sonuca ulaştığını söyleyebiliriz. Kesin tanı ve gerekli yaklaşımlar için annenizi mutlaka bir podolog muayenesinde bulundurmanızda fayda olacaktır. Podolojik Yaklaşımlar'ın ücret bilgileri gibi maddiyat boyutlu bilgilendirmeleri vizyonumuz gereği yapmadığımızı size hatırlatır, katılımınız için teşekkür ederiz.

      Size en yakın podologa buradaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı
Sürekli Ayak Kokusu ve Önlemi

Sürekli Ayak Kokusu ve Önlemi

Sonraki Yazı
Düşük Ayak ve Podolojik Yaklaşım

Düşük Ayak ve Podolojik Yaklaşım

İlgili Yazılar