Sürekli Ayak Kokusu ve Önlemi

Sürekli Ayak Kokusu ve Önlemi

Serdar Esentürk avatarı
Sürekli Ayak Kokusu ve Önlemi

Ayak kokusu utanç veren ve can sıkıcı bir problemdir. Kişisel temizliğine önem veren kişilerde bile meydana gelebilen bu tablonun oluşmasının temelinde ana faktör olarak ayağın terlemesi gösterilmektedir. Ayaktaki terleme oranı ve sıklığı ile orantılı olarak duyulan koku da zamanla artış gösterebilir ve bu durum günlük yaşantıyı olumsuz etkileyebilecek düzeye gelebilir. Özellikle ayağı havanlandırmayan ayakkabılar ayağın daha çok terlemesine neden olurken aynı zamanda daha çok kokmasına da sebep olur. Lâkin ayakta gözlenen kokunun tek sebebi terleme değildir. Ayağın kokmasına sebep olabilecek birçok faktör bulunmaktadır.

Ayak Kokusu’nun Sebepleri

Her bir ayakta 250,000 tane ter bezi vardır ve günde yaklaşık yarım litre ter üretir. Aşırı terleme ve ayaktaki bakteriler çok itici bir koku oluşturabilir. Ayak tabanında ürüyen bakteriler peynir üretiminde ortaya çıkan gazlar gibi kokulu bir gaz üretirler. Rutubetli ve karanlık ortamlar bu bakterilerin katlanarak artması için biçilmiş kaftandır. Çorapsız ve sürekli aynı giyilen ayakkabılar, çorapların düzenli olarak değiştirilmemesi ayaktaki nem oranını arttırarak, ölü hücreler ve derideki yağlarla beslenen bakterilerin üremesini hızlandırır. Bazı bireylerin ayakları normal bireylere göre daha çok kokabilir; çünkü bünyeleri daha çok ter üretebilir. Ayrıca başka sebepler de ayak kokusuna neden olabilir. Bunlar: ayağın düzenli bakımının yapılmaması, yıkadıktan sonra iyi kurulanmaması gibi. Ayağın ıslak ve nemli bırakılması ayakta mantar oluşumunu hızlandırabilir; mantara ve mantar enfeksiyonuna bağlı ayakta koku artabilir. Ayakta en sık rastlanan patolojik tablo olan tırnak batmasında bile enfeksiyona bağlı ayak kokusunun oluşması mümkün. Aynı şekilde diyabet hastalarında gözlenen diyabetik ayak enfeksiyonunda da ayakta koku oluşması muhtemel faktörler arasında yer alıyor. Her harikulade, ayak kokusu ve bu durumundan şikayetçi olan kişilerin bir podolog muayenesinde bulunmalarında büyük fayda bulunmaktadır. Podolog kontrolünde gerekli tedavi ve planı uygulanır.

Sürekli Ayak Kokusu ve Önlemi

Ayak Kokusu’nda Podologun Önemi

Podolog kontrolünde yapılan fiziki muayene ile ayak kokusuna yönelik doğru tedavi planlanabilirlerken aynı zamanda evdeki ayak bakımı için de doğru girişimler hakkında bilgi sahibi olunabilir. Genelde ayak kokusu ile beraberinde gözlenen patolojik tablolar (cilt mantarı, su toplaması, diyabetik yara, enfeksiyonlu batıklar gibi) da yine podologların muayenesi ile teşhis edilebilir. Podolog kontrolünde gerçekleştirilen periyodik kontrollerle hem ayak kokusundan hem de gözlenebilecek patolojik tabloların oluşma riskinden kurtulmak mümkündür.

Unutmamanız Gerekenler

Ayak Hijyeni:
Ayak kokusunu önlemek için günlük olarak ayak bakımı ve hijyenine dikkat etmek büyük önem taşıyor. Zararlı mikroorganizmaların arındırılmadığı ayaklarda patolojik tabloların oluşma riski daha da artarken doku bütünlüğündeki kayıplar (kesilme, sıyrık, yüzeysel yara gibi) kısa sürede enfeksiyonla sonuçlanabiliyor. Dolayısıyla ayaklara her gün bakım uygulanmalı, bakım sonrası kurulanmalı ve kuru ciltlerde mutlaka nemlendirici ürün ile cilt dokusu desteklenmelidir. Aynı şekilde kullanılan çorap, ayakkabı gibi malzemelerinde hijyenine dikkat edilmeli; ayakkabı seçimlerinde doğru ayakkabı tercih edilmelidir. Çorapların değişimi kullanıma bağlı olmakla birlikte sık sık değiştirilmelidir. Bu, genelde 2 günü geçmemelidir. Ayak hijyeninin ihmalinden ve eksikliğinden kaynaklı gelişen her sorun için mutlaka podolog kontrolünde bulunulmalıdır.

Doğru Ayakkabı:
Özetle doğru ayakkabı ayağa şekil vermeyen, gerektiğinde ayağın şeklini alabilen ayakkabıdır. Lakin sadece bu cümleden odakla doğru ayakkabının seçimini bulmak zordur. Doğru ayakkabı seçimiyle ilgili aşağıdaki blog yazımıza göz atabilirsiniz.

Önerilen Gönderi

Daha önce “Diyabette Doğru Ayakkabı Seçimi” başlıklı blog yazımızı okumadıysanız hemen göz atabilirsiniz.

Kaynak(lar):
Ne İyi Gelir – Ne iyi Gelir Bize Sorun (www.neiyigelir.com)
Mailce (www.mailce.com)
Püf Noktaları – Püf Noktası (www.pufnoktalari.net)
Ojeclub – Kadın Portalı
cafer yüzbaşı (caferyuzbasi.blogspot.com.tr)

Total
1
Paylaşım
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı
Tırnak Batması'na Karşı Alınması Gereken 7 Önlem

Tırnak Batması’na Karşı Alınması Gereken 7 Önlem

Sonraki Yazı
Tırnak Mantarı (Onychomykose) ve Tedavisi

Tırnak Mantarı (Onychomykose) ve Tedavisi

İlgili Yazılar