Kocaeli Üniversitesi Podologluk Eğitimi Hazırlık Çalıştayı

Kocaeli Üniversitesi Podologluk Eğitimi Hazırlık Çalıştayı

Serdar Esentürk avatarı

Amerika Birleşik Devleti’nde 4, İngiltere ve Avusturalya’da ise 3 senelik eğitim programlarıyla bilinen Podoloji programı Kocaeli Üniversitesi öncülüğünde önlisans (2 yıllık) düzeyindeki eğitimine yapılan ‘Podologluk Eğitimi Hazırlık Çalıştayı’ ile başlamıştır.

Podoloji bölümü Kocaeli Üniversitesi’nin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda 2012-2013 eğitim döneminde ilk kez eğitime başlamış ve 2014 yılında ilk mezun podologlarını vermiştir.

Kocaeli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu müdürü Yrd. Doç. Dr. Rüştü Taştan‘ın çalıştayda yaptığı sunuma buradan göz atabilirsiniz.

Kocaeli Üniversitesi Podologluk Eğitimi Hazırlık Çalıştayı

Çalıştay Hakkında

Diyabetik ayak, diyabetin morbidite, mortalite ve maliyeti oldukça yüksek ancak önlenebilir komplikasyonlarından bir tanesidir. Diyabetik ayak oluşumu için riskli bireylerin belirlenmesi ve diyabetik ayak oluşumunun önlenmesi konusunda yurt dışında “podiatrist” olarak adlandırılan ayak hastalıkları uzmanları önemli görevler üstlenmektedir. Bu meslek grubu ülkemizde yakın zamana kadar tanımlanmamışken, 26.04.2011 tarihli Resmi Gazete‘de yayınlanan ve tanımı olmayan sağlık mesleklerini düzenleyen 6225 sayılı kanuna göre podolog, “Meslek yüksekokullarının Podoloji programından mezun; bireylerin ayak sağlığının korunması ve bakımına yönelik hizmet veren ve ilgili uzman tabibin teşhisine ve tedavi için yönlendirmesine bağlı olarak hastaların ayak tedavisini yapan sağlık teknikeridir.” şeklinde tanımlanmıştır. Daha sonra Sağlık Bakanlığı Sağlık Genel Müdürlüğü’nce 27 Haziran 2011’de podologların görev, yetki ve sorumluluklarının yapıldığı bir toplantı tartışılmıştır. Bu gelişmeler son derece olumlu olmakla birlikte bildiğimiz kadarıyla Podoloji eğitiminin nasıl yapılacağı ve eğitim içeriği konusunda bir çalışma bulunmamaktadır. Bu gelişmeler temelinde ülkemizde gelinen aşamayı tartışmak, Avrupa’daki Podiatri Eğitimleri’ni paylaşmak ve üniversitemizde Podoloji programını açmak amacıyla, Dünya Diyabet Günü dolayısıyla 16 Kasım 2011 günü saat 10.00-16.00 arasında bir Atölye Çalışması düzenlenmiştir. Bu atölye çalışmasına Avrupa’daki Podiatri Eğitimi’ni anlatmak üzere Podiatrist Kirsten Larsen katılmıştır.

Çalıştay Raporu‘na ait daha fazlasına ulaşın.

Düzenleme Kurulu Üyeleri

  • Prof. Dr. Şükrü Hatun
    Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı
  • Prof. Dr. Berrin Çetinarslan Aslan
    Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Başkanı
  • Prof. Dr. İlhan Tarkun
    Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı
  • Yrd. Doç. Dr. Rüştü Taştan
    Kocaeli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü

İletişim Üyesi

  • Zehra Demiral
    Kocaeli Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü
Total
0
Paylaşım
3 yorum
  1. Üniversite tercihim icin bu bölümü de yazdım ama aklıma takılan noktalar var . Bölümün ataması var mı meslea ?

  2. Bu bölümü seçmek istiyorum. Ama hakkında yeterli bilgiye sahip değilim ve bana fayda sağlayabilecek kaynaklar yok denecek kadar az. Bölüm hakkında atama, iş imkanı, kariyer hakkında bilgi verir misiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı

Yrd. Doç. Dr. Rüştü TAŞTAN ile Podoloji Röportajı

Sonraki Yazı
Diyabetik Ayak Enfeksiyonunun Evrimi

Diyabetik Ayak Enfeksiyonunun Evrimi

İlgili Yazılar