Yrd. Doç. Dr. Rüştü TAŞTAN ile Podoloji Röportajı

Serdar Esentürk avatarı
Yrd. Doç. Dr. Rüştü TAŞTAN ile Podoloji Röportajı

   Ülkemizin ilk podologlarını mezun etmiştik. Bu gurur tablomuzun perde arkasını Kocaeli Gazetesi’nin Kocaeli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu müdürü Yrd. Doç. Dr. Rüştü TAŞTAN ile gerçekleştirdiği röportajda göz atalım.

   # Hocam, öncelikle yüksekokulu tanıtır mısınız?
Meslek Yüksekokulumuz, 2000 yılında kuruldu ve 2001 Ekim ayında Kartepe’deki Derbent Yerleşkesi’nde eğitime başladı. 2010 yılına kadar, yaklaşık 9 yıl orada eğitim verdik. 2010-2011 eğitim-öğretim yılında, 20 Eylül 2010’da modern hizmet binamıza kavuştuk.

Yrd. Doç. Dr. Rüştü TAŞTAN ile Podoloji Röportajı

Okulumuzda Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programları, Tıbbi Laboratuvar Teknikerleri Programı, Anestezi Programı, İlk ve Acil Yardım Programı ve Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı’nda eğitim veriyoruz. Buna bir de Türkiye’de bir ilk olarak Podoloji Programı ekledik. Bu sene mezun ettiğimiz nitelikli sağlık elemanı sayımız 275.

   # Podoloji programını açmak kimin fikriydi? Neden ihtiyaç duyuldu?
Podoloji programını ilk olarak dillendiren isim 1997 yılında rahmetli Prof. Dr. Baki Komsuoğlu’dur. Ancak araya giren deprem ve diğer kesintilerle 2010 yılına kadar hiç söz edilmedi. O yıl Rektörümüz direktif verdi. Ben Yrd. Doç. Dr. Rüştü Taştan, Prof. Dr. Şükrü Hatun, Prof. Dr. Berrin Çetinarslan Arslan, Prof. Dr. İlhan Tarkun ve Prof. Dr. Zeynep Cantürk Podoloji Programı Kurulu’nu oluşturduk.

Yrd. Doç. Dr. Rüştü TAŞTAN ile Podoloji Röportajı

16 Kasım 2011’de Türkiye’de ilk defa 1 günlük Podologluk Çalıştayı’nı gerçekleştirdik. Orada yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda önemli uzman bir aradaydı. Sonra Meslek Yüksekokulumuzda programın açılması kararl0aştırıldı. 2 günlük çalıştay yapıp, öğretim programını geliştirdik. Yurtdışındaki programları inceledik. 26 Temmuz 2012’de programın açılmasına onay verildi ve 20 Eylül 2012’de öğrenci almaya başladık. O tarihte program resmen açılmış oldu. Biz, çalışmalara başladık ve kısa zamanda çok yok aldık. Yani Google’ye Türkçe Podoloji Programı’nı biz öğrettik.

# Podoloji programı ülkemizde sadece Kocaeli Üniversitesi’nde. Bize program ile ilgili bilgi verir misiniz?
Podoloji, Grekçe ‘pod veya podo’ ayak ve ‘logos veya logy’ bilim, bilgi sözcüklerinin birleşiminden meydana gelen tıbbi bir terimdir. Ayakların şekil ve sağlığı ile ilgilenmek, çeşitli yardımcı sağlık malzemeleri ile ayak sağlığı sorunlarına çözüm bulmak, yara bakımını yapmak, iyileştirme ve önleme çalışmaları yapmak gibi ayak sağlığı ile ilgili hizmetleri ifade eden bir terimdir. Türkçe Podoloji’yi, ‘Ayak Sağlığı Bilimi’ ya da ‘Ayak Sağlığı Teknikerliği’ olarak ifade edebiliriz.

Yrd. Doç. Dr. Rüştü TAŞTAN ile Podoloji Röportajı

# Podolog kimdir, kime denir?
Bu meslek grubu, 26 Nisan 2011 tarihine kadar henüz tanımlanmamıştı. O tarihte Resmi Gazete’de yayımlanan ve tanımı olmayan sağlık mesleklerini düzenleyen 6225 sayılı kanuna göre Podolog, ‘Meslek Yüksekokullarının Podoloji Programı’ndan mezun, bireylerin ayak sağlığının korunması ve bakımına yönelik hizmet veren ve ilgili uzman tabibin teşhisine ve tedavi yönlendirmesine bağlı olarak, hastaların ayak tedavisini yapan sağlık teknikeridir’ şeklinde tanımlanmıştır. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokullarının podoloji programında öğrenim görmüş kişiler, podolog unvanını kullanabilir.

# “Podologlar sağlık teknikeridir.” dediniz. Podologlar uzman mıdır?
Hayır değildir. Türkiye’de 6 yıllık Tıp Fakültesi’ni bitiren kişiler pratisyen hekim (doktor) olmaktadır. Daha sonra TUS sınavını kazanarak, seçtiği uzmanlık eğitimini başarıyla tamamlayıp, özel uzmanlık yetki ve sorumluluğunu ifade eden mesleki unvanı kullanmaya hak kazanırlar. Yani bir kişiye uzman dememiz için herhangi bir lisans programını bitirmiş ve üzerine en az 2 yıl yükseköğrenim görmüş biri olmalıdır.
Podologlar ise 4 yıllık Sağlık Meslek Lisesi eğitimi üzerine 2 yıllık önlisans öğrenimi sorumluluğunu tamamlayarak meslek sahibi olabilirler. Podologlar, nitelikli sağlık insan gücünü oluşturan teknik personel olarak kabul edilirler ve buna göre istihdam edilirler.

# Podologlar nerelerde çalışabilir?
Podologlar, diğer yardımcı sağlık personelinin çalıştığı gibi, hem kamu sağlık kurumlarında hem de özel hastaneler, sağlık merkezleri ve polikliniklerde ilgili uzman hekim ile birlikte çalışabilirler. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın vereceği izin çerçevesinde özel olarak da çalışabilirler. Meslek tanımı yapılan ve bu mesleğin güvencesi olan 6225 sayılı yasanın Podologlara ‘Sağlık Teknikeri’ unvan ve yetkisi vermesi, çalışılacak işyeri ve kurum çeşitliliği anlamına gelmektedir.

Unutmayın, insanoğlu var olduğu sürece, sağlık sorunları da hekimler de var olacak demektir. Ülkemizde sağlıkta tıbbi laboratuvar teknikerliği, tıbbi sekreterlik gibi çalışanlara ne kadar ihtiyaç varsa, podologlara da o kadar ihtiyaç var. Ama insanlar bunları bilmediği için istihdam kaygısı yaşadıklarından tercih etmiyorlar.

Yrd. Doç. Dr. Rüştü Taştan

# Kimler podolog programını seçebilir?
Podologluk yapmak isteyen sağlık meslek lisesi mezunu kişilerin el becerilerinin, insanlarla yüz yüze iletişim becerilerinin olması ve hastalarla empati kurabilme becerilerinin bulunması gerekir. Bunun dışında sağlık meslek lisesinde Acil Tıp Teknisyenliği, İlk Yardım ve Acil Bakım Teknisyenliği, Anestezi/Anestezi Teknisyenliği, Ebelik, Hemşirelik, Ebe-Hemşirelik, Hemşirelik, Sağlık ve Sağlık Memurluğu alanlarından mezun kişiler, Podoloji programını sınavsız tercih edebilirler.

# KSHMYO’nun podoloji programı taban puanı kaçtır?
Kocaeli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Podoloji Programı’na 2013-2014 eğitim öğretim yılında ilk defa MYP ile öğrenci yerleştirilmesi yapıldı. Öğrencimizin puanı 320.82645’dir. Okulumuzda 20 kontenjan var ve bir süre daha kontenjan artırmayı düşünmüyoruz. İlk yılımızda 15 öğrenci kayıt yaptırdı. Sonradan bir kısmı vazgeçti ve 9 öğrenci kaldı. 5 öğrencimizi, Türkiye’nin ilk podologlarını da bu yıl mezun ettik.

# Programla ilgili bundan sonraki hedefleriniz neler?
Program giderek oturdu. Asıl hedefimiz, bunu topluma tanıtmak. Daha nitelikli uygulamalar için deneyime ihtiyaç var. İlk ve tek olmanın avantajları gibi dezavantajları da var. Önümüzdeki yıllarda Podoloji Çalıştayı yapmayı düşünüyoruz.

Podoloji’de Kocaeli Üniversitesi ilk ve tektir.

Yrd. Doç. Dr. Rüştü Taştan

Röportajın tamamı için tıklayın.

Yrd. Doç. Dr. Rüştü TAŞTAN ile Podoloji Röportajı
Total
0
Paylaşım
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı
Diyabet Hakkındaki Yanlış Bilgiler

Diyabet Hakkındaki Yanlış Bilgiler

Sonraki Yazı
Kocaeli Üniversitesi Podologluk Eğitimi Hazırlık Çalıştayı

Kocaeli Üniversitesi Podologluk Eğitimi Hazırlık Çalıştayı

İlgili Yazılar