Troid probleminin ayak sağlığı üzerindeki etkileri

Troid probleminin ayak sağlığı üzerindeki etkileri

Serdar Esentürk avatarı

Sistemik sorunlar ayak yapısında olumsuz etkiler bırakabiliyor. Özellikle de blog yazılarımızda çokça değindiğimiz diyabete bağlı ayakta gelişen komplikasyonların rastlanma olası oldukça fazladır. Elbette ayakta patolojik durumları meydana getiren tek faktör diyabet değil. Bu yazımızda troid probleminin ayakta, özellikle de tırnaklar üzerinde gösterdiği sorunları ele alıyoruz.

Troid nedir?

Troid bezi, kalp ve sindirim işlevleri, kas kontrolü, beyin gelişimi, ruh hali ve kemik yapıları bakımından vücudun metabolizma hızını düzenleyen hormonların üretimini sağlar. Yapısal konumu vücudun boyun bölgesinde ve “kelebek” benzeri bir şekilde durur. Yaklaşık 2 cm boyutundadır ve temel fonksiyonu T3 ile T4 hormonlarının salgılanarak kana karıştırılmasıdır. Eksikliği ya da fazlalığı vücutta ciddi sorunları doğurabilmektedir.

Troid sorunu ayakları nasıl etkiler?

Vücudun bir çok noktasına etki ettiği gibi troid sorunlarının ayak üzerinde belirti verdiği durumlarda gözlenmektedir.

  • Tırnaklardaki izlenimler
    Troid sorunu yaşayan bireylerde ayak tırnaklarından kalınlaşma, renk değişimi ve künt bir görünüm hal alır. Çoğu zaman tırnak yapılarının deformasyona uğramasıyla sıklıkla batık sorunları da gün yüzüne çıkar. Normal bireylere kıyasla esnekli olmayan ve uzama sorunu olan bu tarz tırnak yapılarında kalıcı çözümlerin sağlanması güçtür. Ev koşullarında tırnak kesimi ve bakımlarını uygulamak bireyleri zorlamaktadır.

Troid sorunu olan hastalarda söz konusu eşlik eden bir batık tablosu olduğunda Ortoniks (Orthonyxie) uygulanmalarının iyi bir şekilde planlanması gerekir.

  • Kemik deformasyonları: Troid sorunlarına bağlı kemik yapılarında güçsüzlük ve bu durumu takiben deformasyon durumlarına zemin hazırlanmasının olasılığı yüksektir. Bu deformasyonlar ayağın yük dengesinin bozulmasına neden olabilmekte ve basınç sorunlarını ortaya çıkarabilmektedir.

Troide bağlı ayak sorunlarında Podolojik Yaklaşım

Podolojik Yaklaşımlar’ın temelinde yer alan motor ve frez ekipmanlarının kullanımıyla sağlanan küretaj işlemiyle troid sorunu yaşayan bireylerde periyodik aralıklarla bakımlar uygulanmaktadır. Uygulanan bakımlarla bireyin konforlu yaşantısı geri kazandırılırken aynı zamanda troide bağlı ayak yapısının düzenli olarak podolog tarafından kontrol altında olması sağlanmaktadır.

Total
1
Paylaşım
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı
"Seneye de giyer" mantığı doğru mu?

“Seneye de giyer” mantığı doğru mu?

Sonraki Yazı
Tırnak Boşalması (Onycholyse) ve tedavisi

Tırnak Boşalması (Onycholyse) ve tedavisi

İlgili Yazılar