Sporcularda Ayak Sağlığı ve Sorunları

Sporcularda Ayak Sağlığı ve Sorunları

Şahinde Esentürk avatarı

Sporcular gün içerisinde birçok insandan daha fazla ayaklarını kullanmaktadır. Gerek spor müsabakalarında gerekse antrenmanlarda bu yoğun temponun getirisi olarak çeşitli ayak problemleri meydana gelebilmektedir. Tırnak batması, mantar, nasır, özlü nasır, deri deformasyonları bu şikayetlerin başında yer almaktadır. Genellikle, ayak bakımına gerekli özenin gösterilmemesi problemlerin oluşum sürecini hızlandırmaktadır.

Sporcular ve Ayak Sorunları

Tırnak Batması: Sporcular da yanlış ayakkabı seçimine bağlı olarak, en sık ayak başparmağı tırnağın, tırnak yatağına batmasıdır. Ağrılı bir durumdur. Tedavi olarak podologlar tarafından takılan tırnak teli ile tedavi edilebilir.

Sporcularda Ayak Sağlığı ve Sorunları

Önerilen Gönderi

Daha önce “Tırnak Batması (Onychocryptosis), Sebepleri ve Tedavisi” başlıklı yazımıza göz atmadıysanız hemen inceleyebilirsiniz.

Tırnak Mantarı: Terleyen ayaklardan dolayı nemli ortam, hava almayan ayakkabılar, küçük ama tekrarlayan darbeler zemininde gelişen enfeksiyondur. Bulaşıcı olduğundan dolayı başkalarının çorabını, ayakkabısını ya da terliğinin giyilmesi ve yalın ayak ile dolaşılması, spor salonunda ortak duşların kullanımı mantar enfeksiyonu oluşması açısından risklidir. Tedavisi podologlar tarafından rezeksiyon işlemi, önerilen kremler, solüsyonlar ve düzenli podolog kontrolüdür. Tedavi edilmediği taktirde tırnak harabiyetine kadar gidebilir.

Sporcularda Ayak Sağlığı ve Sorunları

Önerilen Gönderi

Daha önce “Tırnak Mantarı (Onychomykose) ve Tedavisi” başlıklı yazımıza göz atmadıysanız hemen inceleyebilirsiniz.

Nasır: Tekrarlayan travmalar, basılar, ayağı sıkan ayakkabı kullanımı, yanlış ayakkabı kullanımı nasır oluşmasını artırır. Nasırlarda basınç ile gelen ağrılar vardır. Mutlaka önlemi alınmalıdır; aksi taktirde performansta önemli düşüş yaratabilir. Tedaviden önce nasıra sebep olan etkeni bulunmalı, sebep olan faktör ortadan kaldırılmalı ve podologlar tarafından uygun girişimlerin yapılmalıdır. Off-Loading sistemi ile hazırlanan tabanlıklar tedaviyi büyük ölçüde destekler.

Sporcularda Ayak Sağlığı ve Sorunları

Önerilen Gönderi

Daha önce “Kallus (Nasır) Oluşumu ve Diyabetteki Önemi” başlıklı yazımıza göz atmadıysanız hemen inceleyebilirsiniz.

Siğil (Verrua Plantaris): Human Papilloma Virus (HPV) etkenine bağlı olarak gelişen bulaşıcı bir hastalıktır. Sporculara genelde yalın ayak dolaşmaya bağlı bulaşan, tırnak mantarında olduğu şekilde bir çok yolla da bulaşabilir. Yüzme havuzları, karate sınıfları gibi çıplak ayakla dolaşıldığı yerlerde bulaşabilir. Ayağın plantar yüzünde daha çok görülür. Küçük sertlikler şeklinde oluşmaktadır. Siğillerde basınçla gelen bir ağrı yoktur, siğile yandan bastırıldığında ağrı olur, yüzeyinde siyah kanama odakları ya da lekeler vardır, deri çizgileri lezyonlar üzerinde kesintiye uğramaktadır. Nasır ile karıştırılmamalıdır. Uzman kişiler tarafından tedavisi yapılmalıdır.

Sporcularda Ayak Sağlığı ve Sorunları

Önerilen Gönderi

Daha önce “Ayakta Siğil Ayrımı ve Tedavisi” başlıklı yazımıza göz atmadıysanız hemen inceleyebilirsiniz.

Sporcularımıza ve spor yapanlara günlük ayak bakımı ve ayak sağlığını korumak için alanında uzman kişiler tarafından eğitim verilmelidir.

Total
0
Paylaşım
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı
Nasır Bandı Kullanımının Diyabetlilerdeki Etkisi

Nasır Bandı Kullanımının Diyabetlilerdeki Etkisi

Sonraki Yazı
Oje Kullanımının Ayak Sağlığı Üzerindeki Zararları

Oje Kullanımının Ayak Sağlığı Üzerindeki Zararları

İlgili Yazılar