Ayakta Siğil Ayrımı ve Tedavisi

Ayakta Siğil Ayrımı ve Tedavisi

Şahinde Esentürk avatarı

Ayaktaki siğil tablosu (bilinen diğer adıyla Verruca Plantaris) viral kökenli bulaşıcı bir hastalık olup, etkeni Human Papilloma Virus (HPV) isimli bir virüs ailesindendir. HPV virüsünün birçok alt grubunun oluşu değişik klinik görüntü ve farklı bölgelerde gelişimine olanak sağlamaktadır. Virüsün yerleşim alanı soyunma odaları, yüzme havuzları, karate odaları gibi insanların çıplak ayakta dolaştığı kamuya açık yerler olarak gözlenmektedir. Ayrıca diğer aile bireylerinin bu virüse bulaşması durumunda ev koşullarında da bulaşma riskinin olduğu bilinmektedir. Siğil tablosu ile oynanması, koparılması yahut “Zaman içerisinde geçer.” düşüncesi ile tedavinin geciktirilmesi büyüme ve artmalarına neden olabilir. Özelikle ayak tabanındaki siğiller, nasır ile karıştırılabilir; ancak nasır çoğalma ya da yayılma eğiliminde değildir. Aynı şekilde uzun geçmişe ait siğiller köklü nasır ya da ağrı durumlarını patolojik tablo üzerinde gösterebilir. Genel itibari ile siğillerle nasırların karıştırılmasının sebebi de budur. Periungual tırnak etrafında gelişen siğiller ise özellikle tırnak yeme alışkanlığı olan ya da manikür yaptıranlarda sıkça oluşabilir. Üstelik bu tarz siğiller tırnak yatağı altına yayılarak tedaviyi de zorlaştırabilir.

Ayakta Siğil Ayrımı ve Tedavisi

Belirti ve Bulguları

Siğil lezyonu sert, kalın dokusu nedeniyle callus veya corn benzeri olabilir. Ayak altındaki siğil lezyonları ayaktaki yükün artması durumlarında ağrılıdır. Ayrıca siğillerin nasırlardan farklı olarak kenarları sıkıldığında şiddetli ağrı duyumu hissedilir. Köklü nasırlarda ise bu durum patolojik tablonun direkt basınçla karşılaşmasıyla oluşur.

Tedavisi

Erken fark edildiğinde asit preperatlarının kullanımı ile siğillerin tedavisi mümkündür. İlerlemiş ya da yayılım göstermiş ileri tablolarda ise dermatolog kontrolünde kriyoterapi işlemi siğillerde kesin çözüme ulaştırmaktadır.

Podolojik yaklaşımlarla siğil ve nasır tablolarının ayrımının yapılması da önemlidir. Nasır tablolarına rezeksiyon işlemi uygulanabilirken siğil tablolarında bu işlem kesinlikle uygulanmamalıdır.

Total
1
Paylaşım
2 yorum
    1. Merhaba zeynep Altunal, Podoloji Türkiye©’nin hizmet veren bir işletmesi bulunmuyor. Sadece bilgilendirme ve tanıtım amacı güdüyor. Dilerseniz sitemizin “Podologlar Nerede?” sayfasından size yakın podologlara ulaşarak hizmet ve fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz. Katılımınız için teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı
Kocaeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yeni Podologlarını Mezun Etti

Kocaeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yeni Podologlarını Mezun Etti

Sonraki Yazı
Podoloji 6. Yılında!

Podoloji 6. Yılında!

İlgili Yazılar