Podoloji 6. Yılında!

Podoloji 6. Yılında!

Serdar Esentürk avatarı

Ülkemizde ilk kez Kocaeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından 20 Eylül 2012 tarihinde eğitim ve öğretim dönemine başlanan Podoloji programı 6. yılını giriyor. Şu ana kadar 4 farklı üniversitede eğitimi olan program 200’e yakın nitelikli podologu mezun etmiş durumdadır.

Kocaeli Üniversitesi Mezunları Bir Araya Geldi

Önceki senelere göre bu yıl daha büyük katılımlarla kutlanan 20 Eylül gününü Kocaeli Üniversitesi küçük bir etkinlikle kutladı. Meslek Yüksekokul Müdürü Yrd. Doç. Dr. Rüştü Taştan, Sağlık Bakım Hizmetleri Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayfer Peker, programın eski ve yeni mezunlarının da katılımıyla akşam yemeği düzenlendi.

Yüksekokul resmi sitesinde Yrd. Doç. Dr. Rüştü Taştan günün önemini vurgulayan ve kutlama mesajını şu sözleriyle paylaştı:

Bugün 20 Eylül 2017. Türkiye’de Podoloji Eğitimi ve
Podologluk Mesleği 6. Yılını Kutluyor… Hayırlı olsun.

Türkiye’de yaklaşık 35 yıldır sağlık alanında Önlisans düzeyinde Sağlık Meslekleri Eğitimi (ÖSME) veren Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulları (SHMYO)’nda 35’den fazla diploma programı bulunmaktadır. Yeni yaşam koşullarına bağlı olarak sağlık hizmetlerinde yenileşme ihtiyaçları ve bunların paralelinde sosyal davranış, sosyodemografik değişiklikler, artan ortalama yaşam süreleri, yeni sağlık mesleklerinin ortaya çıkmasına yol açmıştır. Türkiye’de “üniversiter eğitim” ile sağlık alanına kazandırılan yeni sağlık mesleklerinden biri de Podologluk’tur.

Türkiye’de Podoloji Programının açılmasına ilişkin ilk defa
düzenlenen ve disiplinlerarası yaklaşımla gerçekleştirilen Podologluk
Eğitimi Çalıştayı 16 Kasım 2011’de Kocaeli Üniversitesinde
gerçekleştirilmiştir. Podoloji Programından Haziran 2014’de 5 Podolog
mezun olmuştur. Üniversitemizden Haziran 2017 itibariyle toplam 53 (Kız 35, Erkek 18) Podolog mezun olmuştur. Podologluk mesleğinin 5 yıllık kısa geçmişine ilişkin ayrıntılara Podoloji Türkiye https://www.podolojiturkiye.org/ web sayfasından ve KSHMYO’nun http://kshmyo.kocaeli.edu.tr/wp-content/uploads/2014/07/Podoloji_-
Prog-Hk-SSS-SH-AP-12.4.2014.pdf
bağlantısından ulaşabilirsiniz.

Kocaeli Üniversitesinden ve ülkemizin diğer üniversitelerinden mezun olan yaklaşık 200’den fazla genç Podologlarımızın Podologluk mesleği günlerini içtenlikle kutluyor, insanlarımıza ilgili yasa ve yönetmelikler uyarınca, insani ve etik çerçevede ve ilgili uzman hekimler ile birlikte nice başarılı 6. yıllar kutlanmasını diliyorum.

Bu vesileyle, 6. yaşındaki bu yeni Podologluk mesleğinin ülkemize kazandırılmasında düşünce üreten, emeği geçen bilim insanlarına, bugünlere gelmesinde katkıları olan sağlık eğitimcilerine, Sağlık Bakanlığımızın ve Yükseköğretim Kurulu’nun ilgili yetkililerine teşekkür
ediyor, saygı ve minnettarlıklarımızı sunuyoruz.

Sevgili Podologlar,
Podoloji ve Podologluk gününüz kutlu olsun.

Yrd. Doç. Dr. Rüştü Taştan

Son 5 Yılda Podoloji’nin İstatistikleri

Podoloji eğitimleri ve hizmetleri ülkemizde yer edinmeye devam ediyor. Son 5 yıllık süreçte 4 farklı üniversitede nitelikli podologlar mezun edilirken mezun sayılarının artmasıyla sağlık sektörü de Podolojik yaklaşımlarla tanışıyor.

Ülkemizde Podoloji eğitimi veren üniversiteler ve yetiştirdikleri podolog sayıları:

ÜnversitelerEğitimin Başlama YılıMezun SayısıÜniversite Türü
Kocaeli Üniversitesi201253Kamu
Harran Üniversitesi20130Kamu
Acıbadem Üniversitesi201331Vakıf
Biruni Üniversitesi201323Vakıf

2017 itibari ile ülkemizde 100’ü aşkın podolog mezun olmuş durumda! Podoloji adına nice mezuniyetlerin, yenikliklerin ve başarıların yaşanması temennisiyle.. Günümüz kutlu olsun!

PODOLOJİ TÜRKİYE EKİBİ
Total
0
Paylaşım
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı
Ayakta Siğil Ayrımı ve Tedavisi

Ayakta Siğil Ayrımı ve Tedavisi

Sonraki Yazı
Kocaeli'de Podoloji Programı Öğrencileri Tarafından Genel Sağlık Taraması ve Ayak Muayenesi Uygulandı

Kocaeli’de Podoloji Programı Öğrencileri Tarafından Genel Sağlık Taraması ve Ayak Muayenesi Uygulandı

İlgili Yazılar