160’tan fazla ülkede her yıl 14 Kasım günü kutlanan Dünya Diyabet Günü (World Diabetes Day) bu yıl da diyabetli bireyler üzerindeki farkındalık bilinci oluşturmayı hedefliyor. Farklı milletlerin çeşitli etkinlikleri ile Diyabet Günü’nün ve diyabetin önemini bir kez daha vurguluyoruz.
2040 yılında her 10 kişiden 1‘i diyabetli olacak!
Geçtiğimiz 2015 yılında Uluslararası Diyabet Organizasyonu‘nun (International Diabetes Federation, IDF) yaptığı UDO 7’inci Atlası‘na göre (IDF 7th Atlas) dünya üzerinde 415 milyon diyabetli birey bulunmaktadır. Son yıllardaki genel istatistikler ise bu rakamın hızla arttığını, diyabete bağlı sağlık sorunlarının çoğaldığını göstermektedir. 7’inci Atlas’a göre 2040 yılında tahmini 642 milyon diyabetli bireyin olacağı, diyabete bağlı ampütasyonların ve ölümlerin artabileceği vurgulanmaktadır. Hal böyleyken diyabetin takibi, kontrolü ve diyabete karşı alınması gereken önlemler büyük önem taşımaktadır.
IDF tarafından bu yılın Dünya Diyabet Günü teması “Kadınlar ve Diyabet – Sağlıklı Bir Gelecek Hepimizin Hakkı” şeklinde tanımlanmıştır.
Bu temadan hareketle diyabetin kadınlar üzerindeki istatistiklerine göz atacak olursak:
- Günümüzde 199 milyon diyabetli kadın var ve bu sayının 2040 yılında 313 milyona yükselmesi bekleniyor.
- Diyabet dünyada kadınlar arasındaki dokuzuncu yaşam kaybı sebebidir; bu da yılda 2,1 milyon yaşam kaybına eşdeğerdir.
- Tip 2 diyabetli kadınlar, diyabetli olmayanlara göre neredeyse 10 kat daha fazla koroner kalp rahatsızlığına yakalanma riskine sahiptirler.
- Tip 1 diyabetli kadınlardaki düşük yapma ve anormal doğum riski giderek artmaktadır.
- Her beş diyabetli kadından ikisi doğurganlık yaşındadır ve bu kadınlar tüm dünyada 60 milyondan fazladır.
Diyabetli tüm kadınlar tedavi edilebilmek ve hastalıklarını daha iyi yönetebilmeyi öğrenmek için alacakları eğitimlerin karşılanabilir ve eşit koşullarda erişilebilir olması gerekiyor.
Diyabetin en büyük komplikasyonları ayak sağlığı üzerinde gelişiyor. Dolayısıyla diyabete bağlı ayak sorunlarının önlenmesinde ya da tedavi edilmesinde podolojik girişimler ampütasyon riski ya da ölüm gibi ağır sonuçların doğurganlığını yok edebiliyor.