Kimi zaman ayak tırnakları neden uzamaz?

Kimi zaman ayak tırnakları neden uzamaz?

Şahinde Esentürk avatarı

Toplumda bir çok bireyin ayak tırnaklarının uzamadığından ya da normale kıyasla daha yavaş uzama gösterdiğinden şikayeti olduğunu tanık olabilirsiniz. Aynı saçımız gibi doğası gereği sürekli olarak uzama göstermesi geren tırnak yapılarını neden uzamakta sorun yaşar? Peki ya tırnakların uzamaması ne gibi sorunlara neden olur? Bu yazımızda tırnaklardaki uzama problemlerini konu alıyoruz.

Tırnağı oluşturan 5 yapı vardır. Bunlar: tırnak yatağı, tırnak kökü, tırnak plağı, lunula ve kutikul‘dur. Tırnaklar parmak uçlarını koruyan, sert keratin tabakasından oluşan, boynuzsu, yarı şeffaf deri ekleridir. Latince de “oniks”, Grekçe’de “ung(-us)” olarak isimlendirilir.

Tırnak yapısında da bulunan keratin, bütün boynuzsu dokuların temelini oluşturan protein maddesidir. 0,5- 0,75 mm kalınlığında, yassı, elastik yapıdır. Tırnağın yapısal durumu cilt gibi vücudun genel sağlığını temsil eder. Anne karnında embriyo içinde gelişmeye başlar ve oluşumu embriyodan yaklaşık beşinci ayda tırnakların parmak uçlarına doğru uzaması ile tamamlanır.

Tırnak uzaması yaşam boyu devam eder ve ölümle sonlanır. El tırnakları ortalama olarak günde 0,1 mm kadar uzar. Ayak tırnakları ise el tırnaklarına göre daha yavaş uzar. Tırnaklar arasında kıyaslayacak olursak orta parmağın tırnakları her zaman daha hızlı uzar. Normal zamanlarında sağlıklı tırnak sağlam, esnek ve hafif pembe renkte bir görünüme sahiptir. Gençlere nazaran ilerleyen yaşlarda tırnakların uzaması yavaşlar ve kalınlaşmalar gözlenir. El tırnağın matriksten parmağın ucuna kadar uzaması ortalama 6-8 ay, ayak tırnağının ise 12-18 aya kadar sürmektedir. El tırnaklar ayak tırnaklarına göre daha hızlı uzamasının temel nedeni kan dolaşımından kaynaklıdır.

Tırnağın görevleri

Tırnakların temel görevi hassas bir sinir ağıyla dolu olan parmak uçlarını korumaktadır. Görevlerinin ayrıntılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Parmak ucu duyarlılığı için gereklidir: Parmak uçlarının sıcak, soğuk gibi duyuları algılanmasında yardımcı olur.
  • Parmakların rahat hareket etmesini sağlar: Parmakların sağ ve sola tutulma gibi hareketlerini destekler.
  • Parmakları olası travmalardan korur: Parmakları çarpma, yaralanma, yanma, incinme gibi çeşitli travmalardan korur. Aynı zamanda darbeden kaynaklı parmakta oluşabilecek enfeksiyon riskini de önler.
  • Küçük objelerin tutulmasına yardım eder: Objelerin tutulmasında, kavranmasında ve hareketliliğinde destekler.
  • Kaşınmaya yarar.
  • El ve ayaklara estetik güzellik verir.

Tırnakların uzamasını etkileyen nedenler

Birçok birey mevsime göre tırnakların uzamasının değiştiğini belirtir. Hatta yazın daha hızlı, kışın ise daha yavaş uzadığı konusunda kanıta dayanmayan bilgiler de halk arasında sıklıkla duyulur. Esasen tırnakların uzamasında mevsimin, cinsiyetin her hangi bir etki bulunmamaktadır. Tırnakların uzamasını etkileyen faktörlerin başında çeşitli hormonel bozukluklar, anemi, fiziki yorgunluk, a vitaminozların (a vitamini) eksikliği, ilaç kullanımı, bazı ilaç zehirlenmeleri, tırnak mantarı, hipertrofik tırnak, ileri yaş, beslenme bozuklukları gibi durumlar tırnaktaki uzama probleminin başlıca sebeplerindendir.

Tırnakta tedavi yöntemleri ve Podolojik Yaklaşım

Uzama problemleri söz konusu olduğunda tabip ya da bir kontrolünde bulunmak atılacak ilk adımdır. Yapılacak ilk değerlendirme ile tırnaktaki uzamanın sebepleri klinik testlerle araştırılır ve buna yönelik tedavi planlanır. Eğer uzamanın sebepleri arasında tırnaktaki patolojik durumlar (tırnak mantarı, deforme tırnak, kalınlaşmış tırnak gibi) söz konusu ise podolog kontrolünde belirli aralıklarla uygulanan küretaj işlemleri ve tabip kontrolünde anti-fungal destekler gerekebilir. Cerrahi uygulamalara kıyasla sadece podologlar tarafından motor ve frez ekipmanlarının kullanımıyla yapılan küretaj işleminin ağrısız ve günlük yaşamı olumsuz etkilemeyen bir yaklaşım olması tedavideki en büyük tercih sebebidir.

Total
1
Paylaşım
2 yorum
    1. Merhaba funda erdinç, içeriğimizde tırnaktaki uzama sorunu ve çözümüne değindik. Podoloji Türkiye olarak sadece bilgilendirme amaçlı çalışmalar yürüttüğümüzden bir konumumuz bulunmuyor. Dilerseniz size en yakın podologlara “Podologlar Nerede?” sayfamızı ziyaret ederek ulaşabilir, bizimle iletisim@podolojiturkiye.org e-posta adresinden özel irtibat kurabilirsiniz. Katılımınız için teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı
Ayak Bileği ve Ayak Kireçlenmesi (Osteoartrit Ayak)

Ayak Bileği ve Ayak Kireçlenmesi (Osteoartrit Ayak)

Sonraki Yazı
IDF: 2045 yılında 700 milyon diyabetli olacak

IDF: 2045 yılında 700 milyon diyabetli olacak

İlgili Yazılar