Ayak bakım merkezi arayışında nelere dikkat edilmeli?

Ayak bakım merkezi arayışında nelere dikkat edilmeli?

Serdar Esentürk avatarı
Bu yazımızda ayak bakım merkezi arayışında nelere dikkat edilmesi gerektiğini konu alıyoruz.

Ülkemizde 2014 yılı sonrası “podolog” unvanına sahip kişilerin hizmet sektöründe yer edinmesiyle Podolojik Yaklaşımlar’ın sunulduğu ayak bakım merkezleri de artış gösterir duruma geldi. Ayak sorunlarının hastane koşullarında yetkin donanımlarla ele alınamadığı ve tabip yükümlülüğünün fazla olduğu durumlarda bu merkezler daha kolay ulaşılabilir ve çözüm odaklı girişimlerle isimlerini duyurmaya başladı. Bu yazımızda ayak bakım merkezi arayışında nelere dikkat edilmesi gerektiğini konu alıyoruz.

Ayak bakım merkezi arayışında nelere dikkat edilmeli?

Önerilen Yazı

Daha önce “Podolojik Yaklaşım Nedir? Neleri Kapsar?” başlıklı yazımıza göz atmadıysanız hemen inceleyebilirsiniz.

Ayak Bakım Merkezi Nedir?

Henüz hizmet niteliği resmi yollarla kesinleşmemiş olsa da ülkemizde Podoloji programını tamamlayarak “podolog” unvanını hak eden kişilerin hizmet sektöründe Podolojik Yaklaşımlar’ı sunduğu yeni tip işletmelerdir. Ayak Bakım Merkezleri her ne kadar hastane ya da klinik ortamından ayrı çalışsa da multidisipliner girişimlerin bütünlüğünü korumayı esas alır. Dolayısıyla bakım merkezlerinde işlem gören müşteriler, düzenli aralıklarla tabip desteği almaları konusunda podolog tarafından yönlendirilebilirler. Çoğu zaman randevu sistemiyle hizmet veren ayak bakım merkezleri tırnak batması (Onychocryptosis), tırnak mantarı (Onychomykose), nasır (Callus/Corn) ve ayağın şekil bozuklukları gibi temel sorunları tek başına çözüme kavuşturma yetisine sahiptir.

Kabin Sistemi Nedir?

Kabin uygulaması, ayak bakım merkezlerinin genelinde bulunan ve hasta kapasitesini temsil eden en temel özelliktir. Podolojik Yaklaşımlar’ı hedef alan bir bakım merkezi en az bir uygulama kabini barındırır ve hasta potansiyeline göre bu sayı değişiklik gösterebilir. Kabinler ortalama 40 dakikalık zamanın geçirildiği, podolog kontrolünde mevcut ayak sorunlarına yönelik uygulamaların yapıldığı ve bunun için gerekli donanımın bir arada bulundurulduğu küçük odacıklardır. Aynı zamanda hasta ile etkileşimin büyük bir bölümü de kabinlerde sağlanmaktadır (muayene, kontrol, uygulama vb).

Bazı birden fazla kabin barındıran bakım merkezleri hasta mahrumiyeti odaklı yaklaşım uygular ve mekanın elverişliliğine göre paravan ya da özel oda sistemiyle kabinler arası etkileşimi kısıtlar. Bu, çoğu zaman hastaların ayak sorunlarına yönelik kendilerini rahat ifade etmelerine yardımcı olur.

Mobil Hizmet Nedir?

İşletme çatısı altında uygulanan Podolojik Yaklaşımlar’ın ulaşım sorunu olan ya da engeli bulunan bireylere kolaylık sağlanması amacıyla hayata geçirilmiş “taşınabilir kabin” sistemidir. Mobil hizmet, sadece podolog kontrolünde bireyin ilgili adresine gün ve saat bazında randevulaşarak gerçekleştirilir. İşletme içerisindeki kabin donanımına kıyasla mobil hizmetlerde kullanılan ekipmanlar ve buna bağlı işlem süreleri farklılık gösterebilir. Mobil hizmet en az 2 kişilik ekiplerden oluşur ve işletmelere bağlı olarak hizmet alanları sınırlıdır.

Şubeleşme Nedir?

Ayak bakım merkezleri konumları itibariyle belirli bölgelere hizmet sunabilir. İşletme gücünün karşılaması durumunda aynı marka adı altında farklı il ve bölgelerde de aynı sistemle farklı merkezler kurulabilir. Çoğu zaman bu girişimler Franchising adı altında da destek bulabilir. Şubeleşme, hizmet alan hastalar için bir kolaylıktır. Planlı mevcut tedavinin farklı konumlarda da devam edebilmesi amacıyla alternatiflik taşır.

Ayak Bakım Merkezi Seçiminde Neler Göz Önüne Alınmalı?

Ayak bakım merkezlerinin tercih sebebi olma konusunda taşımaları gereken temel özellikler şunlardır:

  • Kolay ulaşım: Bakım merkezi daha kalabalık, fakat bir o kadar da ulaşımın daha rahat sağlanabildiği bölgelerde hizmet veriyor olmalıdır.
  • Takipli randevu sistemi: Yığışma ve kargaşayı önlemek amacıyla müşterilerine randevularını sistemli bir şekilde oluşturmalı, olası memnuniyetsizlikleri en aza indirebilmelidir. En az 30 dakika ile en fazla 2 saat randevu yelpazesi ideal seçimlerdir.
  • SMS ve hatırlatma: Bakım merkezi planlı randevu aralıklarınızda ya da olası durumlarda SMS, telefon ya da e-posta gibi pratik iletişim yollarını tercih etmelidir. Hatırlatmalar mevcut planının işleyişini güçlendirir.
  • Fiyat listesi: Sunulan hizmetler anlaşılır şekliyse ilgili personel tarafından işlemlerinde öncesinde sözlü ya da yazılı olarak müşterilere aktarılmalıdır. Müşteri onayı ile hareket eden işletmeler iç düzene de sahiptir.
  • Hijyen sertifikası: Yapılan uygulamalarda kullanılan ekipmanların ve kabin temizliklerin sağlanması önemlidir. Tercih edilen işletmenin hijyen konusunu belgeleriyle yansıtması gerekmektedir. Ayrıca pandemi süreci baz alındığında maske kullanımı, dezenfeksiyon işlemleri ve mesafe kuralları işletme içerisinde eksiksiz sağlanmalıdır.
  • Çok yönlü hizmet: Bir bakım merkezi müşteri potansiyelini mümkün olduğunca geniş tutmalıdır. Ayak sorunlarının her bireyde gözlenebildiği ön plana alındığında cinsiyet, yaş ve hastalık ayrımı uygulanmamalıdır.
Total
0
Paylaşım
4 yorum
    1. Merhaba zaman Haber, ayaktaki terleme sıklıkla rastlanan ayak sorunları arasında yer alıyor. Blog sitemizdeki buradaki bağlantıdan terleme hakkındaki detaylı içeriklerimize göz atabilirsiniz. Katılımınız için teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı
Podoloji 9'uncu yılında!

Podoloji 9’uncu yılında!

Sonraki Yazı
Diyabetin bu yıl ki teması: Hemşire ve Diyabet

Diyabetin bu yıl ki teması: Hemşire ve Diyabet

İlgili Yazılar