Yaz aylarında gelişebilecek ayak sorunları

Yaz aylarında gelişebilecek ayak sorunları

Şahinde Esentürk avatarı
Bu yazımızda yaz dönemine adım attığımız bu süreçte ayakta gelişebilecek ve sık karşılaşılan ayak sorunlarına değiniyoruz.

Ayak sorunlarının mevsim ayırt etmediğini, her dönemin ayrı riskler barındırabildiğini önceki blog yazılarımızda da sıkça ele aldık. Değişen mevsim koşullarına göre ayakların günlük takibi ve bakımında da dönemsel değişikliklerin uygulanması olası riskleri önlemek adına oldukça önemlidir. Bu yazımızda yaz dönemine adım attığımız bu süreçte ayakta gelişebilecek ayak sorunlarına değiniyoruz.

Yaz Aylarında Çorap Kullanılmalı Mı?

Yazın havaların ısınması giyim tercihlerini de etkiliyor. Daha hafif, ince ve kısa kıyafetlerin tercih edildiği bu dönemde sıcaklar bunaltıcı olabiliyor. Dolayısıyla kışlık giysilerin raflara kaldırılması yerini yazlıklara bırakıyor. Peki bu yer değişikliğinde çoraplar dahil mi? Yazlık çorap tercih edilmeli mi?

Çorapların ayaktaki temel görevlerinden biri ayakkabılardaki kadar olmasa da ayağı korumayı esas alır. Doğru bir ayakkabı ayağı baskı ve travmaya karşı korurken çoraplar ayak ve ayakkabı arasındaki yumuşak dengeyi sağlar. Ayakkabının tercih edilmediği ev koşullarında bile ayağı korumaya devam eder. Öyle ki, sadece çorap tercihi bile ayağın ideal sıcaklığını koruyabilir.

Ayakta belirli tempo haliyle ve birtakım ayakkabı seçimleri baz alındığında bariz oranda ortaya çıkan terleme durumu beraberinde istemeyen bir nem ortamı yaratır. Özellikle parmak aralarına hapsolabilen bu nemli dokular ayakta sıkça rastlanan mantar bulgularına zemin hazırlar. Bu doğrultuda ayaktaki nemi emerek ayağa mümkün olduğunca yansıtmayan çorapların kullanımı gereklidir. Yani evet, yaz döneminde bile yazlık çorap kullanımlarının artısı fazladır. Elbette ayakta olduğu kadar çorapların hijyeni ve bakımına da özen gösterilmelidir.

Çorap tercihi olmayan ve beraberinde terleyen ayaklarda kuruluk ön planda gözlenir.

Çoğu zaman çorap tercihleri tek başına yeterli olmayabilir. Ayağın her dönemde olduğu gibi ideal günlük bakımının da eş zamanlı sağlanıyor olması faydalıdır. Bkz: Günlük Ayak Bakımı

Peki ya hangi çorap türleri tercih edilmemelidir?

Klinik araştırmalar günümüzde çorap tercihlerinde öncelikli olarak bireylerin şunlara önem verdiğini gösteriyor:

  • Çorap seçerken kumaşı, elastik özelliği ve boyutu değil; rengi ve modeline önem veriliyor.
  • Çoğu zaman çorapların ayakkabı sınırları dışında görünmesi istenmiyor. Bu da seçilen çorabın genelde babet tipte olmasına neden oluyor.
  • Çorapların dikiş hatları çoğu kez dikkate alınmıyor. Bu dikişler kimi ayaklarda parmak ve tırnaklar üzerine denk gelerek ekstra baskıya neden olabiliyor.
  • Çorapların bileği tutan kısımları ne yazık ki ayağa özel üretilmiyor. Dolayısıyla belirli bir esneklik oranına sahip olan bu kısımların her ayak bileğini sıkmayacağının garantisi ne yazık ki verilemiyor. Bu durum da diğer maddelerde olduğu gibi genelde dikkate alınmıyor.

Sadece sıkı çoraplar bile parmak deformasyonları ya da tırnak batmasına neden olabilir.

Ayakta çekiç parmak deformasyonuna neden olabilir. Çekiç parmak parmak deformasyonundan ayak biyomekaniğini etkileyebilir, ayakta ve parmakların üzerinde nasır oluşumunu etkileyebilir.

Ayağa giyilen çoraplar mevsime uygun olmalıdır. Ayağın bilek kısmını kavramalı, ayağa küçük gelen çoraplar kullanılmamalıdır. Ayak numarasına uygun çorap tercih edilmelidir. Yaz döneminde pamuklu, gümüş iplikli ve bambu çorap tercih edilmelidir.

Terliklerinize Dikkat Edin

Ayakkabıları tahtan indiren, yaz aylarının en konforlu tercihi olarak görülen terlikler günümüzde çok fazla model ve türe sahipler. Açık giyinmeye elverişli hava koşullarında her ne kadar terlik kullanımları işe yarıyor olsa da sadece yanlış terliklerin neden olduğu ayak sorunları bile mevcuttur. Örneğin parmak arası terliklerin ayak parmaklarında baskı yaratmasıyla kemik deformasyonlarını tetiklemesi ya da kalın topuğa sahip terliklerin ayağın yük dengesini bozması gibi.

Her bireyde ayakkabılara kıyasla terliklerin yürüyüşü olumsuz anlamda değiştirdiği gözleniyor. Bu aslında her bireyin vücuduna uygun adımlar attığını değil, giydiği ayakkabı ya da terliğe özel yürüyüş sergilediğini gösteriyor.

Yaz aylarında terlikler, sadece ev koşullarında ve zeminin ayakkabıya uygun olmadığı koşullarda tercih edilmelidir (Örneğin kumsal gibi).

Ayağı sıkan terliklerde nasır şikayetlerinin oluşması da kaçınılmazdır. Bkz: Nasır Bakımı.

Ayakların Takibi Her Zaman Gereklidir

“Yazın rahat ayakkabı giydiğim için ayak sorunu yaşama ihtimalim daha düşük.” mantığının son dönemde rafa kaldırıldığını kanıtlayan klinik vakalarda, ayak bakımının ihmaliyle ortaya çıkan tırnak batması, mantar ve nasır şikayetlerine karşı günlük gözlem önemlidir. Ayağınızı mevsimine göre değil, ihtiyacına göre değerlendirin.

Ayağınız sadece vücudunuzu taşımakla yükümlü, kendine ait bir mantığı yok. Hayatınıza olduğu gibi her adımınıza da yine siz yön veriyorsunuz.

– Podoloji Türkiye
Total
0
Paylaşım
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı
Ayakta peeling uygulaması sağlıklı mı?

Ayakta peeling uygulaması sağlıklı mı?

Sonraki Yazı
Neden üniversite eğitiminde Podoloji programı tercih edilmeli?

Neden üniversite eğitiminde Podoloji programı tercih edilmeli?

İlgili Yazılar