Neden üniversite eğitiminde Podoloji programı tercih edilmeli?

Neden üniversite eğitiminde Podoloji programı tercih edilmeli?

Serdar Esentürk avatarı
Bu yazımızda üniversite tercihinizde neden ülkemizin son 10 yılında sağlık sektöründe yer edinen Podoloji programına yer vermeniz gerektiğine değiniyoruz.

2000’li yıllara girilmesiyle ayak sağlığının kozmetik yönündeki hizmetlerinin epeyce yaygınlaştığı gözlendi. Daha çok bayanların ilgi gösterdiği bu güzellik hizmetleri ‘sağlık’ kavramını arka planda tutarak beraberinde “hastalık” olarak nitelendirilebilecek ayak sorunlarına zemin hazırladı. Başta diyabete bağlı gelişen ayak komplikasyonlarının yanı sıra Podoloji’nin son 6 yıllık süreçteki ihtiyaç farkındalığının temeli de bunlara dayanıyor. Bu doğrultuda ayak sorunlarını tıbbî yönüyle ele alan bir branş aynı gelişmiş diğer ülkelerde de olduğu gibi ülkemizde için de gerekliydi. Bkz: Podoloji’nin Tarihi.

Üniversitelerde Podoloji Eğitimi

Podolojik Yaklaşımlar’ın ülkemizde en verimli haliyle yaygınlaşması amacıyla üniversitelerin kayda değer çalışmaları bulunuyor. Eğitim sistemleri günbegün geliştirilerek her yıl daha kapsamlı eğitim modüllerini ve daha da fazlalaşan öğrenci kontenjanlarına yer verildiğini görüyoruz. Öyle ki, 2012 yılında ilk eğitim ve öğretim döneminin başlamasından bu yana mezunlar ülkemizin farklı illerine “Podoloji” kavramını layığıyla aşılamış durumda. Ayak sorunlarına yapılan bu özel girişimler toplumun meraklı bir kesimi tarafından çoktan benimsendi bile.

Podoloji eğitiminin bakanlık çalışmalarıyla ülkemize önlisans düzeyinde kazandırılması kararlaştırıldı ve bundan hareketle kendi statüsündeki diğer branşlara kıyasla çok daha serbestçi yapıya sahip bir sağlık branşı özelliği taşımaktadır. Sadece podologların eğitiminde yer alan Orthonyxie (tırnak teli), motor & freze ekipmanlarının kullanımı, baropodometrik analizler, tabanlık sistemi gibi sınır getirilemeyecek uygulamalar bulunmaktadır.

Podoloji Programı Neden Tercih Sebebidir?

Günümüzün yaygın ayak sorunlarında tabip destekli birçok girişimin uzun süreli ilaç kullanımıyla tedavi ihtiyacı gerektirmesi ve hastaların patolojik durumlarını takibe alabilecek yeterli bilinçte bulunmamaları Podoloji programının önemi ortaya koyuyor. Peki neden üniversite adayları programı tercih etmeli?

  • Podoloji bir sağlık alanıdır: Podoloji eğitimi, üniversitelerin Sağlık Bakım Hizmetleri Bölüm Başkanlığı adı altında yer alıyor ve eğitim sistemi Anestezi, Hemşirelik, Acil Tıp Teknisyenliği gibi programlarınkine benzer şekilde veriliyor. Ayak hastalıklarına yapılan girişimlerin en güvenli ve en etkili yolu ehli bir eğitimden geçmektir. Uzun süreli mantar geçmişi olan bir tırnağın oje sürerek kapatılması yerine mantar sorununu ortadan kaldırabilecek nitelikli bir plan oluşturmak podoloğun işidir. Bkz: Podolog Kimdir?
  • Non-cerrahi yaklaşımlar konforu yok etmez: Operasyon niteliği taşımayan Podolojik Yaklaşımlar hastaların gündelik temposunu aksatmaz. Tabip desteği ve podolog kontrolünde iyi planlanan ve hasta taraflı uyum sağlanan tüm tedavi süreçleri konforlu ve etkili şekilde sonuca ulaşabilir. İlerisinin de şeffaf olduğu bir meslek edinmek karar vermekte önemlidir.
  • Ayak sorunlarının farkındalığına öncülük edin: Topluma Podolojik Yaklaşımlar’ı tanıtmak, ayak sorunlarının tahmin edilenin aksine ne kadar kısa sürede ve kolayca ortadan kaldırılabildiğini insanlara aktarmak sizi öne geçirebilir. Uzun süredir nasır sorunu olan birinin, denediği tüm yöntemlerle sonuca ulaşamamış olmasını tek seanstaki etkili planınızla çözdüğünüzde topluma yenilikler kazandırmış oluyorsunuz. Bu gurur verici.
  • Diyabetli bireyler podologlara ihtiyaç duyuyor: Diyabete bağlı gelişen en önemli komplikasyonlardan bir kısmı ayak sağlığı üzerinde gözleniyor. Üstelik gelişen bu komplikasyonlar uzun süreli ve özenli bakım ihtiyacı oluşturuyor. Buna bağlı olarak ayak sağlığının ve diyabetin düzenli takibi büyük önem taşıyor. Bu konudaki en etkin rolü podologlar oynuyor. “Diyabetli dostu” yaklaşımlarla diyabetli bireylerin ayağına korumasına yardımcı oluyoruz.
  • Tabiplerle çalışın: Ayak sorunlarına yönelik yapılan girişimler ülkemizde ilgili tabiplerin tedavi yaklaşımlarıyla destekleniyor. Ayak sorunlarının multi-disipliner yaklaşımla ele alınması patolojik sorunların çözümüne hız kazandırıyor. Aynı zamanda uygulama temelleri de farklı branşların birlikte ele almasıyla sürekli olarak şekilleniyor.
  • Ülkemizdeki podolog sayısı halen daha yetersiz: Ayak sorunlarının yaygın olduğu ülkemizde her il ya da her bölgede nitelikli podolog bulmak mümkün olmuyor. Mevcut mezun sayısı toplumun ayak sorunlarını karşılama konusunda yetersiz kalıyor. Bu doğrultuda ülkemizin 4 bir yanında podolog ihtiyacı ve istihdam olanakları artış gösteriyor.

Forum sitemizde yer alan “Üniversitede Podoloji programı adayı mısınız?” başlıklı içeriğimizle daha fazla ayrıntıya ulaşabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı
Yaz aylarında gelişebilecek ayak sorunları

Yaz aylarında gelişebilecek ayak sorunları

Sonraki Yazı
Podoloji 9'uncu yılında!

Podoloji 9’uncu yılında!

İlgili Yazılar