Çorap kullanımı ve dikkat edilmesi gerekenler

Çorap kullanımı ve dikkat edilmesi gerekenler

Şahinde Esentürk avatarı
Bu yazımızda ayak sağlığı için seçiminde ayakkabı kadar önemli olan çorap kullanımını ele alıyoruz.

Günlük temponun birçoğunu ayakkabı içerisinde geçiren ayakların bakımı da bir o kadar önemlidir. Doğru ayakkabılar ayağı korumakla yükümlüdür. Peki ya sadece bu görev ayakkabıların mı? Bu yazımızda ayak sağlığı için seçiminde ayakkabı kadar önemli olan çorap kullanımını ele alıyoruz.

Çorabın Tanımı

Çorap, “ayağa giyilmesi için üretilen veya örülen giysi” şeklinde özetlenebilir. Genellikle elde ve yuvarlak örme makinesinde örülür. Günümüz çorap üreticilerinin ürünleri kumaş kalitesi, renk, dikiş tarzları konusunda ayrıştırılabilir. Çorapların da aynı ayakkabılarda olduğu gibi özel numaraları bulunmaktadır. Dolayısıyla tercih edildiklerinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri budur.

Çorap kullanımı ve dikkat edilmesi gerekenler

Önerilen Yazı

Daha önce “Çorabın Tarihçesi” başlıklı yazımıza göz atmadıysanız hemen inceleyebilirsiniz.

Çorabın Özellikleri

Çorapların temelde özellikleri şunlardır:

  • Dikiş barındırır: Çoraplar belirli üretim hacmiyle çoğu zaman makine yardımıyla üretilir. Standart her çorabın belirli kısımlarını tutan dikişler mevcuttur. Özellikle diyabetli bireylerin çorap seçiminde bu dikişlere dikkat etmeleri olası ayak sorunlarının önlenmesi yönünden önemlidir
  • Lastiklidir: Ayağı iyi kavraması yönünden çorapların ayak bileğine ulaşan kısımları lastiklidir ve esneme özelliğine sahiptir. Bu kısmın ayak bileğini haddinden fazla sıkmaması önemlidir.
  • Esnektir: Günümüzde üretilen birçok çorabın bütünüyle esnekliği bulunmaktadır. Bu, ayağı tam kavrayarak ayağın ideal oranda ısınmasını sağlamak ve kayma sorununun ortadan kalkması açısından önemlidir. Ayrıca esneklik giyme ve çıkarma da kolaylık sağlar.
  • Farklı ebat ve türlere sahiptir: Çoraplar farklı ayakkabı ve ortam tercihlerine göre tercih edilebilmek üzere farklı türlere sahiptir. Uzun, kısa ve babet şeklinde yorumlanan bu çorap türleri kullanımda rahatlık olmasıyla amacıyla tasarlanmıştır.
  • Koruyucudur: Çoraplar da en az ayakkabılar kadar koruyucudur. Ayağın baskıya maruz kalma direncini azaltarak cildin zarar görmesini önler. Ayrıca ayağı ideal sıcaklığında tutarak dolaşıma destek olur. Olası ayakkabı vurmalarının da önüne geçerek nasır gibi kronikleşebilen şikayetlere karşı önlem oluşturur.
  • Mantara karşı destek olur: Uzun süreli tempo ya da tercih edilen ayakkabılara göre oluşan terleme ve beraberinde gelen nem miktarı sıklıkla rastlanan mantar sorunlarına zemin hazırlayabilir. İdeal şekilde üretilmiş tüm çoraplar bu nemi hapsederek cilt üzerinde yığınlaşmasını önler. Direkt olarak olmasa da çorap kullanımı dolaylı olarak mantar sorunlarının önüne geçilmesine destek olur.
  • İlk kullanımlarından sonra kişiye özeldir: Çoraplar ilk kullanıldıktan sonra kişiye özgü bir hal alır. Başkaları tarafından kullanılamaz.

Kapalı ayakkabıların mutlaka çorap kullanımıyla tercih edilmesi gerekir.

Çorabın Kullanılmadığı Durumlar

Çoraplar sadece şu özel durumlarda kullanılmayabilir.

  • Ayakta sakatlık durumunda,
  • Sargıda ya da alçıda olan ayaklarda,
  • Sahil ya da kum barındıran plajlarda terlik kullanımında,
  • İşi gereği özel ayakkabı tercih edenlerde (örneğin balerinler),
  • Çok fazla bol suya temas eden ayaklarda,
  • Diyabetik yarası olanlarda (tabip ya da podolog değerlendirmesine göre)

Çorabın Hijyeni

Ayakla birebir teması olan çorapların temizliği önemlidir. Çoraplar kullanımına göre günlük tercih edilmelidir. Fazla kirli çoraplar yıkama öncesi sabunlu ılık suda en az 1 saat bekletilmelidir. Elde çitileme gerektiren durumlar hafif tutulmalıdır. Çorabın fazla çitilenmesi yapısında deformelerin oluşmasına, dikişlerin zarar görmesine neden olabilir.

Çorapların makinedeki yıkama sıcaklığı 40-60°’dir. Genel algıdaki çorapların 90°’de yıkanması yanlıştır ve aşırı sıcakta yıkama çorabın bütünlüğünü bozabilir. Makine kullanımı ön plana alındığında çorapların yıkama öncesi iç içe geçirilmiş olmadığına dikkat edin. Çoraplar katlanmadan, birleştirilmeden makinede içerisine yerleştirilmelidir. Çoraplarınızın giysilerinizin arasında saklambaç oynamasını istemiyorsanız çamaşır filelerini tercih edebilirsiniz.

Mantarlı bir ayakta kullanıldığını düşündüğünüz çoraplarınızı ayrı yıkamanız gerekebilir.

Çorapların yıkama işleminde çamaşır suyu kullanmayın. Özellikle de beyaz çoraplarda tercih edilen çamaşır suyu hem çorap yapısına hem de makinenize zarar verebilir. Bu durum çoğu zaman çorapların ömrünü kısaltır.

Total
0
Paylaşım
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı
Diyabetin bu yıl ki teması: Hemşire ve Diyabet

Diyabetin bu yıl ki teması: Hemşire ve Diyabet

Sonraki Yazı
Çorabın tarihçesi

Çorabın tarihçesi

İlgili Yazılar