Yükleniyor
Batık sorunlarında alternatif uygulamalara kıyasla çok daha konforlu ve etkili çözümler sunan ortoniks (Orthonyxie) yaklaşımları son 8 yıldır mezun olan podologlar sayesinde ülkemizde de kazandırılıyor. Bu yazımızda tırnak telinin hikayesini ele alıyoruz.
Tırnak teli, baÅŸka bir deyiÅŸle “ortoniks” olarak tanımlandırılabilir. Daha çok ayak baÅŸparmak tırnakları üzerinde gözlenen ve en sık rastlanan ayak hastalıklarından biri olan batık sorunlarının non-cerrahi yöntemlerle çözüldüğü klinik uygulamadır. Birden fazla çeÅŸide sahip tırnak tellerinin etkileri ve uygulama süreleri de farklılık gösterir.
Daha önce “Podolojik Yaklaşım Nedir? Neleri Kapsar?” baÅŸlıklı yazımıza göz atmadıysanız hemen inceleyebilirsiniz.
Batık konusunda atılan ilk non-cerrahi adımlar 1873 yıllarına uzanıyor. Edwarda E. Stedman’a göre o yıllarla batık sorunlarının düzeltilmesi için metal kancalar kullanıldı. Elbette yara bakımı ve hijyen standartlarının geliÅŸmiÅŸ olmadığı o dönemlerde bu uygulamalar gösterdikleri reaksiyonlar nedeniyle yaygınlık kazanamadı.
“Sadece tedavi ettiÄŸinde en iyisine ulaşırsın.”
Bernd Stolz
1987 yılında günümüzde de halen daha kullanılan B/S Spange icat edildi. B/S sisteminin kurucusu Bernd Stolz, kariyerine 14 yaşında ayak hastalıkları uzmanı olarak başladı. 15 yaşında Ross Fraser tel sistemi üzerinde pratikleştirme çalışmaları yaptı. Bernd Stolz, batık tırnak üzerinde kullanılan metal tellerin belirli bir süre sonunda ve periyodik aralıklarda yapılan söküp takma gibi işlemlerin çeşitli reaksiyonlar gösterdiğini iddia ederek, tırnak kanadına yerleşmesini doğru kabul etmedi. Bunun üzerine kancaları olmayan ve tırnak üzerine yapışarak kuvvet uygulayan B/S Spange sistemini geliştirdi.
Bernd Stolz, cam elyafı ile güçlendirilmiş termosetin tırnağa en doğru oranda kuvvet uygulayacağını iddia etti ve günümüzdeki B/S Spange ürünleri halen daha bu yapıda üretiliyor.
1988 yılında “VHO Osthold” isimli, tamamıyla metal barındıran tırnak teli icat edildi. Bu telin özelliÄŸi, günümüzdeki 3TO Spange tel sistemine benzer olarak 3 parçadan oluÅŸmasıydı. Kanca yapısında ayrı kanatları bulunan bu icat, etkili olmasına raÄŸmen günümüzdeki tel sistemlerine kıyasla çok daha kalındı. VHO Osthold sistemi günümüzde halen daha tercih edilen ortoniks giriÅŸimleri arasında yer alıyor.
1990 yılında Alman asıllı ERKODENT firması “Onyclip” isimli bir ürünü piyasaya sürdü. Kutu halinde ve birden fazla satılan ürünün özelliÄŸi ince ÅŸerit ÅŸeklinde olmasıydı. İleri derece batık tablolarında etkisi zayıf kalan ürün, günümüzde de halen daha satışına devam ediyor.
Aynı yıl (1990) “Altın bant” olarak tanımlandırılan Goldstadtspange sistemi de piyasaya sürüldü. 0,1 mm kalınlığında olan Goldstadtspange, adını RUCK® markası ile duyurdu.
Tam üretiliÅŸ yılı belli olmayan, VHO Osthold sistemlerinin üzerine geliÅŸtirilmiÅŸ bir yapıda bulunan 3TO Spange tel sisteminin 2000’li yıllarda yaygınlaÅŸtığı iddia ediliyor. Batık sorunlarında hem pratikliÄŸi hem de etkisiyle dikkat çeken sistem günümüzün de en yaygın ortoniks uygulamaları arasında yer alıyor.
2006 yılında hem Omega hem de 3TO Spange sistemlerinin karışımına benzer yapıda üretilen ORA Spange piyasaya sürüldü. ORA’yı öne çıkaran nokta, yapısında omega çukuru bulunması ve aynı zamanda gövdeden baÄŸlanabilir özelliÄŸi barındırmasıydı. İlk üretildiÄŸi dönemde ilgi çekmiÅŸ olsa da ORA Spange günümüzde üretilen, fakat yaygınlığı bulunmayan ortoniks giriÅŸimleri arasında yerini edindi.
2007 yılında 3TO GmbH firması Podofix®‘i ortaya çıkardı. Dönemin popüler uygulamaları arasında yer alan Podofix® hem tel, hem plastik hem de yapıştırılma özelliÄŸi taşıdı. Bu, birden fazla sistemin tek bir noktada birleÅŸtirilmesi gibiydi ve saÄŸladığı konfor onu günümüze kadar ulaÅŸtırdı. Kanca yapısı bulunmayan bu sistem günümüzde de sıklıkla kullanılmaya devam ediyor.
Podofix®’in baÅŸarısı 3TO GmbH’yi 2010 yılında yeni bir icada itti ve COMBIped® piyasada yer edindi. Podofix®’ten farklı olarak bir kanca ve yapışabilen bir plastik kafa içeren bu sistem tek taraflı batık uygulamalarında beÄŸeni topladı. Etkisi tek yönlü olduÄŸu için Podofix®’in gerisinde kalsa da günümüzde aktif olarak uygulanan ortoniks yaklaşımları arasında yerini koruyor.
2010 yılında “Correctio Titan” isimli Japonya asıllı ortoniks yaklaşımı duyuruldu. Yapısı, kullanım tekniÄŸi ve etkisi bakımından 3TO Spange sistemine benzer olan uygulama 2 farklı kalınlıktaki telin birbiriyle birleÅŸtirilmesiyle oluÅŸuyordu. Batık tırnak için 2 parçadan oluÅŸan uygulamanın mantığı gövdeden baÄŸlanabilmesiydi. Correctio, baÅŸarısını sadece yerel bölgelerinde yaygınlaÅŸtırabildi.
2012 yılında B/S Spange kendisine bir yenilik getirdi. Bantların tırnak üzerinde daha kolaylıkla yerleştirilebilmesini sağlayan manyetik aplikatörlü aparatını duyurdu. Mıknatıs sistemini temel alan aparat bantın daha kolay tutulur ve daha rahat yerleştirilmesinde rol oynadı.
2014 yılında Podoklamra isimli kıvrak tel sistemi piyasada yer edindi. Kanca yapıda bulunan ve tırnağın kanatlarına yerleştirilerek gövde kısmından bağlanan bu tel sistemi, ekstra ekipman kullanmadan bile tırnak üzerine yerleşebilmesine olanak tanıdı. Podoklamra günümüzde halen daha üretilen ortoniks girişimleri arasında yer alıyor.
2015 yılında RUCK® firması GOLDSTADT professional isimli yeni bir bant ve bir tel sistemi duyurdu. GOLDSTADT’ın Goldstadtspange’ten farkı, kanat kısımlarının batan tırnaÄŸa göre alternatif kısa boylar içerebilmesiydi.
RUCK® tarafından duyurulan tel sistemiyse Ortogrip’di. Plastik gövdesi olan bu ortoniks girişiminin en dikkat çeken özelliği tutuşunun kolay olması ve ekstra ekipman ihtiyacını ortadan kaldırmasıydı. Ortogrip, içerdiği talimatlarla ev koşullarında da uygulanabileceğini öne sürdü.
Jana Cyrulika (Jan Cyrulik) tarafından 2015 yılında geliÅŸtirilen “SPIRALNA” isimli tel sistemi tırnak üzerindeki kıvrık görüntüsüyle dikkat çekti. Etkisi ve kullanımıyla etkili net bilgileri olmayan bu ortoniks sistemi gizemini ÅŸimdilik korumaya devam ediyor.
2016 yılında 3TO GmbH, kendisine ait 3TO Spange’in geliÅŸtirilmiÅŸi olan “3TO PLUS+” sistemini duyurdu. Önceki gibi kanca yapısı olan bu sistem 3TO Spange’in yeni varyasyanu olarak tanıtıldı; fakat 3TO Spange tercihlerinin önüne geçemedi.
Kaynaklar | |
KaynaÄŸa Git | Blog podologiczny – Rodzaje klamer ortonyksyjnych | Kerpro.pl |
Serdar Esentürk