Ayakkabının temizliği nasıl yapılır?

Ayakkabının temizliği nasıl yapılır?

Serdar Esentürk avatarı
Bu yazımızda ayakkabılarının önemine farklı bir bakış açısıyla yaklaşıyor ve ayakkabıların temizliğini konu alıyoruz.

Ayakkabıların seçimi ayak sorunlarının gelişme riskini doğrudan etkileyebiliyor. Öyle ki, yanlış ayakkabılar birçok ayak sorunun endike faktörleri arasında yer alıyor. Her ne kadar üretimleri standart koşullarda gerçekleşiyor olsa da her ayak yapısının aynı olmadığını biliyoruz. Dolayısıyla doğru ayakkabıyı seçme konusunda seçici olmak oldukça önemlidir. Bu yazımızda ayakkabılarının önemine farklı bir bakış açısıyla yaklaşıyor ve ayakkabıların temizliğini konu alıyoruz.

Ayakkabının temizliği nasıl yapılır?

Önerilen Yazı

Daha önce “Doğru Ayakkabı Kullanımı” başlıklı yazımıza göz atmadıysanız hemen inceleyebilirsiniz.

Ayakkabılarınızı Hazırlayın

Günlük yaşantının birçoğunun ev koşullarında geçirildiği bu pandemi dönemi kendine vakit ayıramayanlar için iyi bir fırsat. Kişisel, kurumsal ya da sosyal hedefler için bolca düşünme, plan yapma ve araştırma imkanının olduğu bu dönemi verimli geçirmek en temel adım. Tüm bu hedeflere koşarken yanınızda olan ayaklarınızın sağlığını korumaya ayakkabılarınızdan başlayın.

  • Ayakkabınızı kirden arındırın: Ayakkabı yüzeyinde yer alan kirleri arındırmak için yumuşak fırça kullanın. Bu işlemi kuru bir şekilde sağlayın ve ayakkabı yüzeyinde yer alan hassas dokularda dikkatli olmayı unutmayın. Tercih ettiğiniz fırça ayakkabılara özel hazırlanmış olmalıdır; yoksa yumuşak bir diş fırçası da işinizi görebilir.
  • Ayakkabınızı silin: Yumuşak bir bez, çevre dostu bir deterjan ve ılık su ile ayakkabınızı temizleyin. Eğer ayakkabınız bağcıklıysa bu işlemden önce bağcıklarını tamamen sökmeniz yararlıdır.
  • Ayakkabınızı durulayın: Ayakkabınızın yüzeyinde hiçbir ıslaklık ve deterjan kalıntısı kalmayacak şekilde kuru ve yumuşak bir bezle durulayın.
  • Ayakkabınızı kurutun: Durulamış olsanız bile ayakkabılarınızı oda sıcaklığında ve bağcıkları olmayacak şekilde kurutun. Eğer iç kısmında ıslaklık söz konusu ise sıvıyı emmesi için içerisine gazete yerleştirebilirsiniz.
  • Varsa bağcıklarınızı temizleyin: Ayakkabınızın bağcıklarınızı elde ve ılık su ile yıkayın. Kurulama işlemini yine oda ısısında sağlayın.
  • Ayakkabınızı havalandırın: Ayakkabınızın koruyucu ön tabanını tamamen açın ve hava sirkülasyonunun olduğu ılık bir ortamda en az 4 saat bekletin. Bu aşamadan tercihen ayakkabınız için dezenfektan spreyler ya da lüzum halinde koku gidericiler kullanabilirsiniz.

Ayakkabı Temizliğinde Yapılmaması Gerekenler

  • Ayakkabılarınızı çamaşır makinesinde kesinlikle yıkamayın. Bu, ayakkabılarınızın ömrünü kısaltır ve kolayca yıpranmasına neden olur.
  • Ayakkabılarınızın kurulama ve havalandırma işlemlerinde sıcak kurutucular kullanmayın. Yoğun sıcaklık ayakkabınızın kumaşı ve yüzeyine zarar verir.
  • Ayakkabılarınızın temizliğinde kimyasal solüsyonlar kullanmayın. Örneğin çamaşır suyu, asit çözücüler vs.
  • Birçok ayakkabı dikiş ve örgü yapısına sahiptir. Ayakkabıyı kirden arındırırken alt tabanının haricinde diğer yüzeyler için sert fırça kullanmayın. Bu, dikiş ve dokularda açılmaya neden olabilir.
  • Mümkün olduğunca ayakkabının iç yüzeyini temizlerken yoğun su kullanmayın.

Ayakkabınızı giymeden önce her zaman içini kontrol etmeyi unutmayın.

Total
1
Paylaşım
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı
PDT© Forum sayfamız kullanıma sunuldu

PDT© Forum sayfamız kullanıma sunuldu

Sonraki Yazı
Atama bekleyen podologlar kampanya başlattı

Atama bekleyen podologlar kampanya başlattı

İlgili Yazılar