Sık Görülen Ayak Sorunları

Sık Görülen Ayak Sorunları

Serdar Esentürk avatarı

Ayak sorunlarına olan farkındalıklar 2012 yılı itibariyle ülkemizde Podoloji eğitiminin başlamasıyla oluşmaya başladı. Klinik vakalarda tedavi konusunda Podolojik Yaklaşımlar‘ı tercih edenlerin sayısı gün geçtikçe artış gösteriyor. Bu doğrultuda bu yazımızda en sık rastlanan ayak sorunlarını kaba bir özetle ele alıyoruz.

Sık Görülen Ayak Sorunları

Tırnak Batması” ile ilgili blog yazımıza buradan göz atabilirsiniz.

Tırnak Batması

Onychocryptosis

Tırnak batması, en sık görülen ayak sorunlarının başında yer almaktadır. Tırnak plağının (corpus unguis) deformasyona uğrayarak üzerinde bulunduğu tırnak yatağına doğru şekil almasıyla tırnak kanatları üzerinde tek ya da çift taraflı olarak gömülme durumunun oluştuğu tablodur. Ayaktaki batık sorunu yaş ve cinsiyet ayırt etmeksizin herkeste gözlenebilen ve çoğunlukla ağrının eşlik ettiği, erken dönemde müdahale edilmediğinde sıklıkla karşılaşılan enfeksiyon belirtisiyle sonuçlanabilmektedir.

Tırnak Mantarı

Onychomykose

Tırnak üzerindeki kalınlaşma ve renk değişimleri tipik belirtileri arasında olan ayak sorunlarından biri de mantarlı tırnak sorunudur. Mantar etkeni tırnak üzerine yerleşmesiyle uzun süre barınabilir ve önlemi alınmadığında yayılım göstererek tırnağı deformasyon tablosuna sürükleyebilir. Genelde neme maruz kalan, darbe alan ve yanlış ayakkabı kullanımlarıyla meydana gelen bu tablo, çoğunlukla erkeklerde gözlenmesine rağmen her cinsiyet ve yaş grubunda gözlenebilir.

Sık Görülen Ayak Sorunları

Tırnak Mantarı” ile ilgili blog yazımıza buradan göz atabilirsiniz.

Sık Görülen Ayak Sorunları

Nasır” ile ilgili blog yazımıza buradan göz atabilirsiniz.

Nasır

Callus / Corn

Ayakta sürtünme ve baskı durumlarının meydana getirdiği, vücudun bu baskı ve sürtünmelere karşı kendini savunmak amacıyla cilt üzerinde oluşturduğu tabakadır. Tipik olarak hastalık gözüyle bakılmayan bu durum etken olan faktörün sürekliliği halinde ilerleyerek ağrılı bir hal alabilir. Bu doğrultuda klinik vakalarda rastlanan nasır şekli ağrının da eşlik ettiği köklü nasır (corn) olarak tanımlandırılmaktadır. “Callus” ise köklü nasırdan farklı olarak ağrının eşlik etmediği nasır çeşitlerinden biridir.

Ayak Mantarı

Tinea Pedis

Genelde parmak aralarında ya da ayağın altında nem oranının fazla olmasıyla seyir gösteren bir cilt hastalığıdır. Ayak mantarı, klinik olarak bulaşıcı özelliğinin olması ve şiddetli kaşıntı durumu yaratmasıyla tanınmaktadır. Nitekim kimi tablolarda kaşımaya bağlı fissürler gözlenir. Kişiden kişiye bulaşma oranı oldukça yüksektir. Cilt üzerinde soyulma ve döküntüleşme gibi bulgular da bu tablonun belirtileri arasındadır.

Sık Görülen Ayak Sorunları

Ayak Mantarı” ile ilgili blog yazımıza buradan göz atabilirsiniz.

Sık Görülen Ayak Sorunları

Topuk Dikeni” ile ilgili blog yazımıza buradan göz atabilirsiniz.

Topuk Dikeni

Epin Kalkanei & Plantar Faciitis

Ayak taban kaslarının topuk kemiğine yapışma yerinde aşırı zorlanma nedeniyle oluşan aşınma ve bu aşınmanın sürekli bir hal alması durumudur. Hareket halinde elektriklenme tarzı ağrılar eşlik eder ve daha çok kilolu bireyler gözlenir. İleri boyutta olduğunda kas üzerindeki aşınmalar enfeksiyon belirtisi gösterebilir ve tabip kontrolünde anti-biyotik desteği gerektirebilir.

Başparmak Eğriliği

Hallux Valgus

Ayak başparmak kemiğinin 1’inci metatarsofalangeal eklem üzerinden ayağın medialine doğru çıkıntı oluşturacak şekilde eğrilmesi durumudur. Daha çok bayanlarda gözlenen bu deformasyon tablosunda başparmak, diğer ayak parmaklarına doğru yönelir ve bunyon (bunion) isimli kemik çıkıntısını meydana getirir. Her vakada olmamak kaydıyla basınç dağılımı ve ayakkabı kullanımlarına bağlı olarak kimi zaman ağrı oluşturabilmektedir.

Sık Görülen Ayak Sorunları

Başparmak Eğriliği” ile ilgili blog yazımıza buradan göz atabilirsiniz.

Total
0
Paylaşım
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı
Ayağın Anatomisi

Ayağın Anatomisi

Sonraki Yazı
Kopenhag'a Bilimsel Ziyaret

Kopenhag’a Bilimsel Ziyaret

İlgili Yazılar