Tayvan’dan Podoloji Ünitesi’ne Ziyaret

Serdar Esentürk avatarı
Tayvan'dan Podoloji Ünitesi'ne Ziyaret

Tayvanlı B. Chuan Chiu Chou (周傳久)

Ülkesinde yaşlı bakımı ve Podoloji (ayak sağlığı) üzerine araştırmalar yapan Tayvan asıllı Bishop Chuan Chiu Chou (周傳久) 30 Haziran 2016 tarihinde Kocaeli Üniversitesi‘ni ziyaret etmiştir. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama Hastanesi Diyabet Polikliniği ve Podoloji Ünitesi‘ni ziyaret eden Dr. Chou yetkililerden bilgi aldı. Dr. Chou ziyareti sırasında Avrupa’nın birçok ülkesinde bulunduğunu, yaşlı bakımı ve Podoloji (ayak sağlığı) üzerine inceleme çalışmaları yaptığını ve araştırmalar sonucunda elde ettiklerini ülkesinin milli hedefleri için rapor ettiğini, konuyu Tayvan Üniversitesi’ne ve sağlık yetkililerine aktardığını ifade etmiştir. Dr. Chou inceleme araştırmalarının bir bölümünde Danimarka’daki Kopenhag Podiatri Okulu‘nu ziyaret etmiş ve oradaki Podiatri eğitmenlerin kendisine daha önce Türkiye’den bir araştırmacının Danimarka’ya uzun süreli gözlemci araştırmacı olarak geldiğini ve eğitimi sonrasında ülkesine döndüğünde Kocaeli Üniversitesi’nde başarılı bir Podoloji eğitimi ve ayak sağlığı, bakımı hizmetlerini verdiğini kendisine ifade edildiğini aktarmıştır. Bu gelişmeler üzerine Bay Chuan Chiu Chou’yu (周傳久) Podoloji ve yaşlı bakımı araştırmalarında yardımcı olunacağı ümidiyle Türkiye’ye yönlendirmişlerdir.

Tayvan'dan Podoloji Ünitesi'ne Ziyaret

Bu gelişmeler üzerine Dr. Chou Kocaeli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Sağlık Bakım Hizmetleri Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayfer Peker ile iletişime geçmiş ve Türkiye’de Podoloji eğitimiyle ilgili hizmetleri ve gelişmeleri yerinde görmek, elde edilecek deneyimleri ülkesine taşımak amacıyla Türkiye’de Kocaeli Üniversitesine bir ön ziyarette bulunmak istediğini açıklayan aşağıdaki mektubu yazmıştır:

Sayın,
Dr. Ayfer Peker ve Kocaeli Üniversitesi’ndeki çalışma arkadaşları,

Ben gazeteciyim ve Kaohsiung Medical Üniversitesi’nde doçentim. Yaşlı bakımıyla ilgili bilgiler almak için 1995’den bu yana Avrupa, Hollanda ve İskandinav ülkelerinde bulundum. Bana yardımcı olan herkese teşekkür borçluyum. Şu anda Tayvan’da uzun dönem bakım politikası danışmanıyım. Bakım vericilerin gelişimi için eğitimler veriyorum.
2013-2015’de Kopenhag Podoloji Okulu’nu ziyaret ettim. Bu konu Tayvan’da yaşlı sağlığının gelişimi açısından bugüne dek ihmal edilmişti. Öğrendiklerimi Tayvan’daki profesörlere ve bakım vericilere aktardım. Konunun ne kadar önemli olduğunu anladılar. Danimarka’lı öğretmenin Tayvan’da bir kurs vermesi için organizasyon yaptım. Birçok evde hasta bakımı hemşiresi katıldı.
Bazı üniversiteler böyle bir sistemin kurulmasının çok zor olduğunu düşündüler. Bu esnada Danimarka’lı öğretmen Türkiye’den birinin eğitim için Kopenhag’a gittiğini ve Türkiye’de Podoloji kliniğinin kurulduğunu, uygulamaların başarılı bir şekilde sürdüğünü belirtti. Yaptıklarınızı takdir ediyorum ve okulunuzu ziyaret ederek öğrendiklerimi üniversitelerimize ve politikacılarımıza güzel bir örnek olarak sunmak istiyorum.
29 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında Türkiye’de olacağım. Kocaeli Üniversitesi’ni ziyarette bulunabilir miyim? Öğrencilerinizi nasıl yetiştirdiğiniz ve bölgenizdeki yaşlı bakımına yönelik organizasyonlarla ilgili bilgi almak istiyorum. Özellikle kültürel aktiviteler onları mutlu ediyor ve geliştiriyor. Belki organizasyonlar ya da yaşam boyu öğrenme…
Bu bir ön ziyaret, masrafları kendim ödeyeceğim. Program yapmanıza gerek yok. Geri döndüğümde üniversiteleri sizin üniversitenizde Podoloji’nin nasıl geliştiği konusunda bilgilendireceğim. İleride Türkiye ve Tayvan arasında uluslararası işbirliği yapmayı umuyorum. 20 yılda Avrupa’da öğrendiklerim bana çapraz kültür alışverişlerinin öğrencilerin eğitimine önemli katkılar sağladığını gösterdi.

Cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum.
Saygılarımla.

B. Chuan Chiu Chou (周傳久)

Bu konudaki karşılıklı yazışma ve görüşmelerden sonra Dr. Chou’nun ülkemizi, Kocaeli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nu ve Podoloji Ünitesi’ni ziyaret etmesi Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğünce uygun bulunmuş ve ziyaret 30 Haziran 2016, Perşembe günü gerçekleşmiştir.

Podoloji eğitimiyle ilgili araştırmalarının devamı için Türkiye’ye gelen Bay Chuan Chiu Chou (周傳久), ülkemizin ilk Podoloji Ünitesi’ni ziyaret ederek, podologluk eğitim programının geliştirilme süreçleri hakkında Kocaeli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Rüştü Taştan‘dan bilgi almıştır. Devamında Dr. Chou Podoloji Ünitesi’ndeki ayak bakım hizmetlerini, biyomekanik uygulamalar ve hasta yürüyüş analizlerini yerinde incelemiş ve uygulamalara ilişkin kayıtlar tutunmuş ve konunun teknik ayrıntıları, çalışma prensipleri hakkında Sağlık Bakım Hizmetleri Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayfer Peker‘den bilgi almıştır. Dr. Chou Podoloji Ünitesi’nde çalışan podologlar ve yaz stajı yapan stajyer öğrenciler ile de görüşme yapmış, podologluk mesleğini neden seçtiklerini öğrencilere sorarak bilgi almıştır. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Anabilimdalı başkanı Prof. Dr. Berrin Çetinarslan ve Prof. Dr. İlhan Tarkun ile de bir araya gelmiştir.

Tayvanlı Bishop Chuan Chiu Chou’nun (周傳久) Kocaeli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Rüştü Taştan ile Röportajı

Podoloji eğitimi ve öğrencilerin programa olan yaklaşımları hakkındaki sorularına Yrd. Doç. Dr. Rüştü Taştan ile yaptığı röportajda yanıt alan bay Chou, Podoloji programının nasıl duyurulduğu ve öğrencilerin programdan nasıl haberdar olduğu gibi merak edilenler noktalara da değindi. Röportaja ait bir kesimi aşağıdan görebilirsiniz.

Ziyarete Ait Görseller

Tayvan'dan Podoloji Ünitesi'ne Ziyaret
Bishop Chuan Chiu Chou (周傳久) Kocaeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu müdürü Yrd. Doç. Dr. Rüştü Taştan ve Yrd. Doç. Dr. Ayfer Peker ile birlikte görüşme sırasında.
Tayvan'dan Podoloji Ünitesi'ne Ziyaret

Bishop Chuan Chiu Chou (周傳久) Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Diyabet Polikliniği’nde Kocaeli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu müdürü Yrd. Doç. Dr. Rüştü Taştan, Sağlık Bakım Hizmetleri Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayfer Peker ve Diyabet Eğitim Hemşiresi Yeliz Erdem Demirhan ile birlikte.
Tayvan'dan Podoloji Ünitesi'ne Ziyaret

Bishop Chuan Chiu Chou (周傳久) Yrd. Doç. Dr. Ayfer Peker’den ayak analizi ve biyomekanik değerlendirmeler hakkında bilgi alıyor.
Tayvan'dan Podoloji Ünitesi'ne Ziyaret
Bishop Chuan Chiu Chou (周傳久) Podoloji Ünitesi’ndeki ayak bakım işlemlerini kamerası ile kayıt altına alıyor.
Tayvan'dan Podoloji Ünitesi'ne Ziyaret
Bishop Chuan Chiu Chou (周傳久) bilgisayar üzerinde gerçekleştirilen işlemler hakkında Yrd. Doç. Dr. Ayfer Peker‘den bilgiler alıyor.
Tayvan'dan Podoloji Ünitesi'ne Ziyaret
Bishop Chuan Chiu Chou (周傳久) karanlık ortamda gerçekleştirilen podoscanner analizi için Yrd. Doç. Dr. Ayfer Peker’den bilgiler alıyor.
Tayvan'dan Podoloji Ünitesi'ne Ziyaret
Bishop Chuan Chiu Chou (周傳久) Yrd. Doç. Dr. Ayfer Peker’den tabanlık atölyesi ve işleyişi hakkında bilgiler alıyor.
Tayvan'dan Podoloji Ünitesi'ne Ziyaret
Bishop Chuan Chiu Chou (周傳久) araştırmaları sırasında Podoloji Türkiye blog sitemizi de inceliyor.
Tayvan'dan Podoloji Ünitesi'ne Ziyaret
Bishop Chuan Chiu Chou (周傳久) Yrd. Doç. Dr. Ayfer Peker ve Podoloji programı öğrencileri ile birlikte hatıra fotoğrafı çektiriyor.
Tayvan'dan Podoloji Ünitesi'ne Ziyaret
Bishop Chuan Chiu Chou (周傳久) Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Berrin Çetinarslan ve Kocaeli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Rüştü Taştan ile birlikte.

Ziyaretinden ötürü Bishop Chuan Chiu Chou‘ya (周傳久) teşekkürlerimizi sunuyor, araştırmalarında başarılar diliyoruz.

Thanks Bishop Chuan Chiu Chou (周傳久) for your visit and we wish you success in your research.
Total
0
Paylaşım
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı

Podoloji Programı Yeni Mezunlarını Verdi!

Sonraki Yazı
Tırnak Batması'nda 3TO Yöntemi

Tırnak Batması’nda 3TO Yöntemi

İlgili Yazılar